Universele Retina apps zijn 16% tot 42% groter dan voorheen

Uit onderzoek van ABI Research blijkt dat de gemiddelde iOS app van maart tot september 2012 maar liefst 16% groter in omvang is geworden. Daarmee neemt de opslagcapaciteit van je iDevice af en als je games speelt heb je al gauw te maken met een vergroting van 42%. Dat is het resultaat van het nieuwe Retina display wat de iPad 3 gebruikt en de over-the-air download functie die nu apps laat downloaden via 3G tot 50MB.

Universele applicaties die geschikt zijn voor de iPhone, iPad en de iPod touch gebruiken de meeste data. Op een iPhone en iPod touch heb je niets aan de Retina graphics die in een universele app zitten verwerkt en de behoorlijke extra opslagcapaciteit die het kost is natuurlijk zonde. Gebruikers van een 8GB en 16GB iDevice moeten dus sneller apps verwijderen als ze nieuwe applicaties downloaden.

Volgende week verschijnt het instapmodel van de iPad mini met een opslagcapaciteit van (vermoedelijk) slechts 8GB. Als je veel gebruik maakt van universele apps met retina ondersteuning dan kan je dit model beter vermijden.