Undercover reportage van BBC Panorama toont slechte werkomstandigheden in iPhone 6 fabriek

BBC Panorama heeft een undercover reportage uitgezonden over de wantoestanden in fabrieken waar Apple producten worden geproduceerd. In de reportage Apple’s Broken Promises is te zien dat Chinese fabrieksarbeiders nog steeds misbruikt worden. In een fabriek van Pegatron waar Apple de iPhone 6 laat assembleren worden de rechten van arbeiders nog steeds geschonden door overschrijding van werkuren en vervalsing van ID bewijzen zodat er ook minderjarigen kunnen werken.

Volgens Apple kloppen de wantoestanden in de reportage niet maar de BBC laat zien dat er medewerkers zijn die 18 aaneengesloten dagen moeten werken en geen vrije dagen mogen opnemen. In de reportage ook werknemers die meer dan 12 uur per dag moeten werken en uitgeput op hun werk in slaap vallen. De medewerkers worden vaak gehuisvest in kamertjes met 12 personen en die kunnen vanwege de hoge werkdruk vaak niet meer van de stress s’nachts in slaap vallen.

Apple wil niet reageren op de reportage maar geeft aan dat ze veel doen om de werkomstandigheden te verbeteren. Pegatron werknemers mogen volgens Apple niet meer dan 55 uur per week werken. Pegatron gaf wel een verklaring en kijkt naar de problemen:

“Worker safety and well-being are our top priorities. We set very high standards, conduct rigorous training for managers and workers, and have external auditors regularly visiting our facilities to find areas for improvement”

BBC Panorama is ook naar Indonesië gegaan en ontdekte dat daar op het eiland Bangka grondstoffen (tin) voor Apple producten uit mijnen komen die door minderjarige kinderen met de hand worden gedolven onder barre en gevaarlijke omstandigheden.

pegatron

Inmiddels is de BBC documentaire Apple’s Broken Promises ook online te zien: