Uit documenten van Der Spiegel blijkt nu ook dat de Britse inlichtingendienst iPhones kon volgen en afluisteren

Het Duitse tijdschrift Der Spiegel heeft documenten van Edward Snowden over digitale oorlogsvoering gepubliceerd. Uit de gegevens blijkt ook dat de Britse inlichtingendienst Government Communications HeadQuarters (GCHQ) in 2010 in staat was om iPhones te volgen.

Dat bleek vorig jaar al via gelekte informatie naar The New York Times en The Guardian maar nu zijn ook de documenten daarvan beschikbaar. Via exploits (BADASS Angry Birds) op een geïnfecteerde computer waren inlichtingendiensten in staat om een iPhone via applicaties zoals Google Maps te volgen. Via exploits was het ook mogelijk om de microfoon van een iPhone af te tappen. Het lijkt alsof je iPhone of iPad uit (stand-by) staat maar in werkelijkheid kunnen inlichtingendiensten gewoon meeluisteren.

Mede daardoor zijn iPads en iPhones bij de Engelse en Duitse overheid inmiddels al verboden maar in Nederland geloven politici nog in het woord van Obama, die verklaarde vorig jaar dat hij bevriende bondgenoten niet meer gaat afluisteren. Zelf mag hij overigens geen iPhone vanwege veiligheidsredenen. In Nederland zijn alle Eerste en Tweede Kamerleden voorzien van een iPad. Daarnaast gebruiken vrijwel alle parlementariërs een iPhone, inclusief de leden van het Kabinet.

Uit de documenten die Der Spiegel gisteren publiceerde blijkt nu ook op papier dat de data van een iPhone via het unieke gebruiksnummer (UDID) te ontvangen was via advertentienetwerken. We publiceerden deze informatie al een jaar geleden maar de TOP SECRET PDF van de Britse inlichtingsdienst die Der Spiegel gisteren publiceerde is aardig om even door te nemen als je in beveiliging van iDevices geïnteresseerd bent of in privacy. De gegevens zijn van eind 2010 en inmiddels al achterhaald omdat Apple het UDID-systeem aangepast heeft.

Mocht je al paranoïde zijn dan zijn hier de instructies van de Amerikaanse geheime dienst NSA om je Mac te beveiligen. En die hebben we in 2011 ook al gegeven maar toen dacht iedereen nog dat het onzin was….
iPhone GCHQ