Twitter op een iPhone binnenkort als extra dienst te koop bij KPN?

Door de komst van smartphones zoals de iPhone ziet KPN de inkomsten uit bel- en sms-verkeer snel teruglopen. Het sms-verkeer daalde in maart zelfs met 10% ten opzichte van een jaar geleden. Vreemd is dat niet want wie stuurt er nog een SMS met een iPhone terwijl het ook gratis kan via inmiddels tientallen apps. Wat ook opvalt is dat mensen steeds minder bellen en kennelijk op een andere manier communiceren. Je zou denken dat een bedrijf als KPN dit al jaren geleden zag aankomen maar dat blijkt niet het geval want vanmorgen maakte KPN bekend dat het vier- tot vijfduizend banen gaat schrappen vanwege de teruggelopen inkomsten.

Het geld wat KPN nog kan verdienen aan gebruikers van smartphones zit in het dataverbruik en tegenover Tweakers maakte de telecomprovider bekend dat er in de toekomst tegen meerprijs bundels gekocht kunnen worden zodat je gebruik kan blijven maken van extra faciliteiten. Als voorbeeld noemt KPN-topman Blok instant messaging en voip-diensten als Skype. Het is volgens de topman niet de bedoeling dat diensten worden geblokkeerd voor gebruikers die niet extra willen betalen en na zo’n uitspraak snap je ook meteen waarom het niet goed gaat met KPN.

De topman is kennelijk ook niet op de hoogte dat het gebruik van Skype op een smartphone volgens de algemene voorwaarden van KPN nu ook al niet is toegestaan. Betalen voor instant messaging is nieuw in Nederland en KPN zou natuurlijk het liefst alle Twitter, Chat, MSN en andere instant messaging diensten willen verbieden maar de realiteit is dat er mobiel internet is wat steeds beter aan het worden is met dezelfde diensten die KPN graag verkoopt maar dan gratis. Het is onduidelijk wanneer de “Chat belasting” van je databundel in moet gaan.