Top fotograaf gebruikt iPhone voor snapshots

Chase Jarvis is een beroemde fotograaf en diverse malen onderscheiden voor zijn werk. Zijn favoriete portable fototoestel is de iPhone. Het is een understatement om te zeggen dat fotograaf Chase Jarvis is geïntrigeerd door de iPhone camera “obsessie” is waarschijnlijk een beter woord. Hij maakt gemiddeld tussen de 1 en 200 foto’s per dag met de iPhone. Het grootste aantal was 1000 op een dag. Vandaar obsessie. 

Het klinkt misschien vreemd voor een man die doorgaans met een hoge resolutie Nikon digitale SLR of Hasselblad medium formaat camera fotografeert maar ondanks de 2 megapixel resolutie en andere beperkingen van de iPhone camera vindt Jarvis de foto’s van de iPhone mooi vanwege de eenvoud. Iets wat hij niet kan zeggen van zijn Nikon D3X.

De iPhone camera geeft hem de gelegenheid om creatief bezig te zijn op veel momenten van de dag. Zelfs als hij in een rij staat voor een kop koffie. Het is een manier om verbinding te maken met de creatieve kant van het leven en het is ook een beetje een ontsnapping. 

De iPhone camera dient voor Jarvis ook als een fotografisch schetsboek. Hij legt ideeën vast om ze later uit te breiden.

Jarvis is ook een beetje de grondlegger van de professionele iPhone fotografie. Dagelijks zijn zijn foto’s te zien via zijn Twitter account (@ChaseJarvis), en zijn populaire blog post van vorig jaar met de  titel “5 Tips for Making Great iPhone Photos” is zeer populair onder fotografen die net beginnen te fotograferen met een iPhone. In het bericht wat te lezen is op de website van Jarvis  www.chasejarvis.com, legt hij de basisaardigheden uit om goede foto’s te maken met een iPhone. “hou het simpel,” en “probeer snel bewegende onderwerpen te vermijden en zorg voor voldoende licht”. “De iPhone maakt pas een foto als je, je vinger van het camera icoontje haalt en niet als je op de knop drukt. Maak al je composities met je vinger op het camera icoontje en haal deze pas weg als je de compositie in het scherm goed is”. 

Volgens Jarvis is niet zozeer de iPhone zelf de creatieve impuls om foto’s te maken maar de persoon die hem bediend. De beperkingen van de iPhone-camera spelen ook een grote rol. Belangrijkste regel is volgens hem om bewegende onderwerpen te vermijden. Dit omdat ze met een iPhone erg moeilijk vast te leggen zijn.

“De meeste van mijn iPhone foto’s zijn opzettelijk. Sommige ideeën komen van architectuur of vormgeving en ik kan ze in de toekomst gebruiken als voorbeeld. Hij gebruikt de iPhone niet als een breaking news apparaat zoals bij de beroemde US Airways landing op de Hudson River. Het mooie van de iPhones is dat ze een gevoel van vrijheid creëren volgens Jarvis.

Op de website van Jarvis staat: de beste camera is die je altijd bij je hebt. De foto’s die hij dagelijks via Twitter en Facebook online zet komen direct en onbewerkt uit zijn iPhone.

Het artikel over Jarvis staat deze maand in de PDN Photo Source Equipment Guide 2009 

Bron: Photo District News en Chase Jarvis

Meer over professionele fotografen (Greg Schmigel) die de iPhone gebruiken in ons archief

20090421-707430