TomTom wil dat de NAVV iPhone software uit de App Store verdwijnt

De NDrive navigatie software voor de iPhone is al enige tijd uit de App Store verdwenen. In april stuntte het Portugese bedrijf nog enorm door de navigatie software tegen absurd lage bedragen te verkopen. Voor de NDrive Benelux navigatie software betaalde je op enig moment nog maar €2,99. Daarna verdween de software ineens uit de App Store en het was niet helemaal duidelijk waarom. Volgens geruchten wegens misdragingen van het bedrijf in de App Store.

Vervolgens dook er ineens nieuwe navigatie software op in de App Store onder een andere naam: NAVV en met een Nederlandse “eigenaar” Appstores BV. Die software bleek gewoon de NDrive software te zijn met een andere naam en in een ander jasje. Veel kopers van de NDrive software waren vervolgens boos dat ze de nieuwe navigatie kaarten niet via een gratis update konden bemachtigen maar de nieuwe NAVV software moesten kopen. NDrive verkocht via een u-bocht constructie ineens weer de software in de App Store onder een andere naam en een zogenaamde andere Nederlandse eigenaar. De software is nog steeds te koop via de App Store maar dat zal niet lang meer duren.

Vandaag zagen we een bericht in de Telegraaf waaruit blijkt dat Tele Atlas, onderdeel van TomTom het Portugese NDrive voor de rechter sleept. De onderneming moet van Tele Atlas onmiddellijk stoppen met het aanbieden van het goedkope en populaire navigatiesysteem NAVV via de App Store op straffe van een boete van maximaal € 10 miljoen.

Dit blijkt uit processtukken, die in handen zijn van De Telegraaf. Het Portugese NDrive zou in de ogen van de TomTomdochter een wanprestatie plegen door illegaal kaarten uit de databank van Tele Atlas via een ’schimmige brievenbusvennootschap’ te gebruiken voor het op de markt brengen van de navigatiesoftware NAVV .

Volgens Tele Atlas mag NDrive de kaarten alleen direct aan consumenten leveren en niet via een Nederlandse tussenhandelaar. De praktijken van NDrive zouden de reputatie van Tele Atlas schaden. Bovendien vreest de TomTom-dochter hierdoor inkomsten mis te lopen.

NDrive bestrijdt deze beweringen en stelt dat Tele Atlas de rechtszaak in werkelijkheid uitsluitend heeft aangespannen omdat NDrive de NAVV-software tegen een véél te concurrerende prijs (namelijk voor € 4,99 per pakket) aanbiedt.

„Tele Atlas vindt dat de markt wordt verpest en dat het een te lage licentievergoeding krijgt”

Tele Atlas beschuldigt de Portugezen ook nog van oneerlijke handelspraktijken. Het gebruik van een omweg via de bewuste ’schimmige brievenbusvennootschap’ (Appstores in Amsterdam, met een Antilliaanse vennootschap als moederconcern, BM ) is volgens Tele Atlas namelijk gekozen omdat NDrive zélf afgelopen voorjaar wegens misdragingen uit de App Store is gezet. NDrive werd zodoende gedwongen subdistributeur Appstores in te schakelen om het product weer te kunnen leveren.

Aanleiding voor de uitzettingen was dat NDrive diverse weblogs zou hebben misbruikt door negatieve gebruikerservaringen te publiceren over concurrerende navigatiesystemen (waaronder die van TomTom). De bedoeling hiervan zou zijn geweest om zo zelf meer NAVV-producten te kunnen verkopen.

Tele Atlas eist daarom vandaag van NDrive in een kort geding dat het per direct stopt met het aanbieden van navigatiesoftware via het bedrijf Appstore, met een dwangsom van (maximaal) € 10 miljoen. Bovendien eist de kaartenmaker alle correspondentie op die Apple aan NDrive heeft verstuurd inzake de verwijdering uit hun webwinkel iTunes. NDrive spant tegelijkertijd een kort geding aan tegen Tele Atlas, waarin zij eisen dat de TomTom-dochter het gebruik van de kaarten blijft gedogen.

Tele Atlas en NDrive wilden geen commentaar geven.