TomTom heeft 100.000 iPhone Apps verkocht

TomTom presenteerde gisteren de financiële resultaten van het vierde kwartaal en presteerde beter dan verwacht. De operationele winst kwam uit op € 113 miljoen en dat is een groei van 62%. De nettowinst is € 75 mln. De omzet nam licht toe met 1 % tot € 533 miljoen. Ter vergelijking in het vierde kwartaal van 2008 leed het bedrijf een nettoverlies van € 989 miljoen. Dit als gevolg van een afschrijving van ruim € 1 miljard op de overname van Tele Atlas.

TomTom verkocht 15 % meer navigatiekastjes maar in Europa daalde de markt met 13 %. In de Verenigde Staten is nog wel groei van zo’n 8 %. De gemiddelde prijs van de kastjes daalde tot € 79

Om minder afhankelijk te worden van de kastjes voor in de auto, zet TomTom in op andere navigatieproducten zoals abonnementen op verkeersinformatie, navigatieproducten voor de zakelijke markt en software voor smartphones zoals de iPhone.

Dat er groei zit in de verkoop van iPhone navigatie software blijkt want er zijn honderdduizend Apps voor de iPhone verkocht in het vierde kwartaal.

TomTom versie 1.3 zal over enkele weken in de App Store verschijnen met ondersteuning voor live traffic en Google POI (Nuttige plaatsen). De Live traffic functie is beschikbaar als in-app aankoop maar de prijs is nog niet bekend.

TomTom kreeg wel concurrentie van Google dat vorig jaar met gratis navigatiesoftware voor smartphones op de markt kwam. Eerder dit jaar volgde Nokia. Sinds het aanbieden van gratis navigatie software door Google daalde het aandeel TomTom met bijna 50 %.

Bron: FD