TomTom for iPhone in de herfst pas in de App Store?

We hebben het al eerder geschreven. TomTom had tijdens de lancering van de iPhone 3GS op de WWDC een zeer bijzondere rol. Peter Frans Pauwels medeoprichter van TomTom verscheen op het podium en introduceerde TomTom voor de iPhone. De ultieme kans om TomTom navigatie software in een klap goed op de markt neer te zetten en alle concurrenten weg te vagen. Een release na de introductie van de 3.0 firmware en je bent binnen zullen ze gedacht hebben bij TomTom. Helaas is het daarna angstvallig stil gebleven. Diverse concurrenten van TomTom zoals Sygic en Navigon hebben heben het navigatie gat in de iPhone markt al opgevuld en al navigatie software voor de iPhone gelanceerd in de App Store.

Via een medewerker van TomTom hebben we al enige informatie gekregen maar die mogen we helaas nog niet vrijgeven. Daar houden we ons ook aan. Twee weken geleden hebben we nog eens gebeld met de persvoorlichter van TomTom maar die wilde ook niets vrijgeven. We vertelden hem dat het vrijgeven van een release datum en de prijs van de software de schade nog enigszins zou kunnen beperken. Maar meer dan “een release deze zomer” hebben we er niet uit kunnen trekken.

Inmiddels navigeren veel iPhone gebruikers met de software van Navigon en Sygic en lijkt het er bijna op dat we TomTom for iPhone beter TomTom for iPod touch kunnen gaan noemen. Via een Duitse iPhone website lekte eerder uit dat de TomTom carkit ook te gebruiken is met een iPod touch. In de speciale TomTom cradle zit namelijk een GPS ingebouwd omdat de GPS van de iPhone niet goed genoeg is.

Vandaag was er opnieuw nieuws over TomTom op een Duitse website te lezen. De software release zou ten minste 3 maanden uitgesteld zijn omdat er problemen zijn met de GPS ontvangst en de missende gyroscoop in de iPhone. Hierdoor weet de navigatie software niet meer waar je bent als je door een tunnel rijd. Met een gyroscoop is er een schatting te maken als je het GPS signaal verliest. Dat de iPhone dat niet kan inschatten weet TomTom natuurlijk ook al veel langer en daar zijn ze niet ineens nu achter gekomen. Wij denken dat de Duitse website een mooi verhaal heeft proberen te maken om zo meer bezoekers te trekken in deze komkommertijd en dat is ze gelukt. Alleen jammer dat ze geen echt nieuws hebben over TomTom for iPhone iPod touch…