TNO: iPhone zorgt voor overbelasting van het mobiele netwerk

Eerder dit jaar schreven we nog dat door de enorme toename van het aantal smartphones op de Nederlandse telecom netwerken het mobiele gebruiksgemak er dit jaar niet beter op zal worden. De klachten over slecht 3G ontvangst en slechte data verbindingen zullen alleen maar toenemen. Uitbreiding van het netwerk zit er voorlopig niet in terwijl het aantal smartphone gebruikers blijft stijgen. De populariteit van de iPhone en de mogelijke komst van een Tablet zullen het gebruiksgemak onderweg alleen maar verslechteren.

In 2008 introduceerde T-Mobile in Nederland de iPhone. In datzelfde jaar maakte T-Mobile ook bekend dat de komst van de iPhone zorgde voor een verachtvoudiging van het dataverkeer op het netwerk. Vorig jaar was het dataverkeer bij T-Mobile nog eens bijna drie keer hoger dan in 2008.

Niet alleen de iPhone die wel de grootste boosdoener is zorgt voor een enorme toename in het netwerk verkeer maar er zijn ook een reeks andere smartphones die het mobiele 3G-netwerk overbelasten. Een paar jaar geleden haalde je alleen nog een e-mail op via een smartphone tegenwoordig kijk je onderweg even naar het laatste Journaal.

Een minuut naar het NOS Journaal kijken of een YouTube video via je iPhone staat gelijk aan het dataverkeer van 26 minuten bellen of het versturen van 24.000 sms’jes. Volgens onderzoekers zal het dataverkeer over 4 jaar wereldwijd tussen de twaalf en twintig keer hoger liggen dan nu.

Zoals we eerder al schreven is de voorbode van netwerk ellende die wij in Nederland krijgen (of al hebben) nu al te zien in Engeland en in Amerika. Telefoongesprekken vallen weg en de netwerken zijn overbelast. Opmerkelijk is dat deze problemen alleen voorkomen bij AT&T en O2 de exclusieve aanbieders van de iPhone.

Over onze persoonlijk problemen met het T-Mobile netwerk hebben we vorig jaar al geschreven en dat gaan we niet nog een keer overdoen. Het was een constatering dat door de toename van het iPhone gebruik het T-Mobile netwerk plat gaat. Volgens ons overbelasting van het mobiele netwerk. Volgens een T-Mobile woordvoerder zijn er geen concrete problemen. Op de website Z24 staat een verklaring van T-Mobile:

“We hebben alleen willen aangeven dat het mogelijk kan zijn dat gesprekken uitvallen op plekken waar heel veel mensen tegelijk bellen, internetten en sms’en.”

iPhone is netwerk killer

Feit is wel dat steeds meer providers die exclusief de iPhone leveren netwerk problemen krijgen. Volgens Erik Fledderus, strateeg bij TNO en hoogleraar draadloze communicatienetwerken in Eindhoven groeide het dataverbruik al iets langer maar door de komst van de iPhone is het verkeer enorm gegroeid. De iPhone is de aanjager van mobiel internetverkeer. Uit onderzoek van TNO blijkt dat zes van de tien telefoons die in Nederland het web bezoeken, iPhones zijn. Fledderus zegt ook zoals wij ook al eerder schreven dat door de toename van het gebruik van laptops met USB  internetsticks en mobiele modems het mobiele netwerk nog meer zal verslechteren.

Onbeperkt internet beperken?

Probleem is dat iPhone gebruikers inmiddels gewend zijn geraakt aan onbeperkt internet voor een vast tarief en zich geen zorgen maken over de consequenties van het dataverkeer wat ze genereren. Vodafone en KPN hebben een fair use policy. Als een gebruiker het gemiddelde internet gebruik overschrijdt krijgt hij of zij een waarschuwing. T-Mobile wil graag dat klanten kunnen internetten met een iPhone voor een vast bedrag. Maar als het netwerk herhaaldelijk bijna plat gaat dan sluiten wij niet uit dat ook T-Mobile kiest voor een fair use policy clausule bij het afsluiten van nieuwe abonnementen.

Netwerk updaten?

De enige oplossing lijkt een beter netwerk maar telefoonbedrijven verbeteren hun netwerk voortdurend. Ze installeren meer basisstations voor betere dekking en introduceren nieuwe technieken om sneller mobiel internet te bieden. Het Nederlandse netwerk kan volgens Ericsson, met aanpassingen aan software, antennes en het efficienter inzetten van frequenties, nog flink uitgebreid worden. De vraag is of en hoe lang dat helpt.

Niet updaten maar 4G introduceren

Oplossing kan de introductie van het 4G netwerk zijn in Nederland. Dit jaar gaat het ministerie van Economische Zaken nieuwe frequenties veilen voor mobiel breedband. De 2,6 GHz-frequenties kunnen gebruikt worden voor sneller internet maar ook voor het suppersnelle LTE. Probleem is alleen dat KPN, T-Mobile en Vodafone bij de veiling alleen mogen bieden op een deel van de frequenties. Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken wil nieuwkomers op de mobiele breedbandmarkt ook een kans geven.

Is T-Mobile overvallen door het succes van de iPhone?

de onderstaande afbeelding is een weergave van wat wij regelmatig te horen krijgen. De vraag is of T-Mobile niet overvallen is door het succes van de iPhone. Voor de introductie van de iPhone gebruikten we een smartphone op het T-Mobile netwerk zonder noemenswaardige problemen. Sinds de komst van de iPhone in Nederland is het bij ons alleen maar slechter geworden. Is de iPhone daarmee een “trojaans paard” die het T-Mobile netwerk binnen twee jaar heeft overbelast? KPN en Vodafone lijken hier geen last van te hebben en verkopen ook smart en iPhones?

tmobi

Netwerk en TNO info via Z24