Tieners consumeren per dag 9 uur media via hun smartphone, tablet, Mac, PC of TV

In twee onafhankelijke onderzoeken die deze week zijn gepubliceerd geven onderzoekers nieuwe inzichten hoe kinderen van zes maanden jong tot 18 jaar oud media consumeren. Kinderen van 6 maanden oud in de sociale onderklasse blijken inmiddels zelf al over een mobiele device te beschikken met toegang tot het internet. Eenderde van de kinderen tussen de 3 en 4 jaar oud is inmiddels via “media multitasking” in staat om tegelijkertijd één of meerdere media devices te gebruiken.

Tieners (13 tot 18 jaar oud) gebruiken gemiddeld 9 uur per dag een smartphone, tablet, laptop of kijken TV. Er zijn zelfs tieners die 16 uur per dag media consumeren. Kinderen van 8 tot 12 jaar consumeren 6 uur media per dag.
1
Als we naar de bovenstaande tijden kijken zijn tablets, smartphones, laptops en televisie op dit moment de belangrijkste ingrediënten in het leven van een kind, en dat is natuurlijk best schokkend. Ze gebruiken deze devices volgens hun ouders en de onderzoekers niet om hun geest te verrijken. Wat ze er allemaal mee doen verschilt maar het gebruik is complex. Ondanks de diversiteit aan devices en media spenderen de kinderen de meeste tijd aan het kijken naar televisie en luisteren naar muziek.

Als je het vergelijkt met verslavingen van volwassenen is het media gebruik van kinderen vergelijkbaar met social media verslaafden en gamers. Kinderen in de onderklasse maken meer gebruik van media dan kinderen met ouders met een hoger inkomen.

Uit een andere studie blijkt ook dat ouders van kinderen van 6 maanden tot 4 jaar oud steeds vaker hun kroost voor de TV parkeren of een iPad of iPhone geven om ze zoet te houden. 50% van de 350 kinderen uit het onderzoek heeft zelf een televisie. Drievierde van de kinderen heeft een smartphone of een tablet. Vanaf 3 jaar heeft 50% van de kinderen zelf een tablet.
2
Vrijwel alle kinderen (96.6%) gebruiken mobiele devices al vanaf hun eerste levensjaar. 65% van de ouders geeft hun kinderen een mobiele device of zet ze voor de TV om ze stil te houden. 70% doet dat ook als ze klusjes in huis moeten doen als de kinderen thuis zijn. 29% van de ouders gebruikt s’avonds een tablet of smartphone om hun kind in slaap te krijgen.

Vanaf 2 jaar gebruiken kinderen dagelijks een mobiele device. Vanaf 3 jaar hebben ze daar geen hulp meer bij nodig en dan kijken ze graag naar  YouTube en Netflix. Tieners gamen ook veel en meisjes zijn zo’n 1,5 uur per dag bezig met contacten via sociale media.

Ondertussen maken wetenschappers zich zorgen over de toename van het gebruik van mobiele devices onder kinderen. Het heeft ongetwijfeld impact op hun gezondheid, ontwikkeling en geletterdheid.
3