The day after geen nieuwe iPhone en een OS met gekopieerde functies

Het was gisteren toch even wennen omdat je na vier jaar iPhone lanceringen in juni er min of meer aan gewend raakt dat Jobs op een geven moment met een nieuwe iPhone op het podium staat. Bij nieuwe software hoort ook nieuwe hardware maar daar moeten we nog even op wachten. Wellicht in het najaar als ook iOS 5 beschikbaar komt. Het aandeel Apple daalde na de keynote met zo’n 4,5% maar herstelde later weer met een daling van 1.57%. Aandeelhouders zijn dus niet echt onder de indruk vanwege het uitblijven van een nieuwe iPhone.

Wie kopieert wie?

Jobs introduceerde iOS 5 vol trots maar daar is toch wel het een en ander op aan te merken. Tijdens zijn vorige keynote, tijdens de introductie van de iPad 2 haalde Jobs nog fel uit naar onder andere Samsung vanwege het kopiëren van de iPad. Gisteren zagen we tot onze verbazing een nieuw besturingssysteem voor de iPhone wat vol zit met gekopieerde functies. Remember the milk of andere to do apps hebben een vergelijkbare functionaliteit als Apple’s to do App: Reminders, iMessage is vergelijkbaar met WhatsApp en de BlackBerry Messenger voor iOS gebruikers, Apple heeft Instapaper vervangen door een eigen variant: Reader en toch wel de ergste nieuwe gekopieerde functionaliteit in iOS 5 is het gebruik van de volumeknop als sluiter voor de foto applicatie. Bedacht door Camera+ en destijds verboden door Apple om het vervolgens zelf te introduceren. Op zijn minst vreemd maar nog vreemder zijn de functies van Notification Center die toch wel erg veel lijken op de manier zoals Google het al enige tijd doet met Android. Het ziet er beter uit maar vooral het naar beneden swipen om functies zichtbaar te maken is wel een beetje gejat.

iOS 5 beta 1

iOS 5 is op dit moment volop te downloaden. Zonder een UDID wat te koop is voor $7 heb je er overigens niets aan.  Een beta versie installeren op een niet geactiveerde iPhone, iPad of iPod touch maakt hem onbruikbaar. Downgraden na de update naar iOS 4.x is lastig tenzij je in het bezit bent van je SHSH Blobs. Updaten van een beta naar de iOS 5 GM is wel mogelijk. Alleen duurt dat nog een maand of drie. Hou daar dus rekening mee als je van plan bent om te gaan experimenteren.

Screenshots iOS 5

Boy Genius report had als eerste blog screencaptures van iOS 5. Het notificatie systeem werkt nog niet maar je krijgt alvast een aardige indruk wat je in het najaar kan verwachten.


Tot slot de eerste hands-on video’s van iOS 5 beta 1 op een iPhone:

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=K4YT0i98fI8′] [yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=oxBsKO2lJQk’]