The day after Apple’s keynote

Afgezien dat er gisteren tijdens de WWDC keynote geen hardware aankondigen waren was er eigenlijk maar een onderdeel echt nieuwswaardig te noemen. Tenzij je opgewonden raakt van veel “nieuwe” features van iOS 8 die al eerder zijn geïntroduceerd door anderen zoals bijvoorbeeld QuickType en de vernieuwingen van iMessage in iOS 8. Gizmodo heeft van dit soort nieuwe features  een aardige opsomming gemaakt.

De introductie van Apple’s HealthKit met de bijbehorende health app lijkt ook niet echt vernieuwend omdat Samsung en Microsoft dit ook al hebben geïntroduceerd. Toch is de health app meer dan fitness tracking en in staat om je gezondheid te monitoren en als dat nodig is deze gegevens door te sturen naar je arts. Dat roept ook meteen de vraag op hoe de health app omgaat met je privacy. Het verschilt qua techniek niet veel van het elektronisch patiëntendossier (EPD). De NOS ontdekte dat het Radboudumc al klaar is om de gegevens vanuit je iPhone of iWatch te laten opnemen in je patiëntendossier. Lucien Engelen van het Radboudumc:

Informatie uit de Health-app komt straks in ons patiëntendossier. Je zou dus bijvoorbeeld thuis je bloeddruk kunnen meten en dan hoef je niet meer naar de kliniek te komen. Dat ontzorgt de patiënt, maar ook de zorgprofessional, die weer zorg aan anderen kan bieden. Later kunnen artsen ook gealarmeerd worden als een patiënt zorgwekkende metingen doet. Maar de eerste stap is de gegevens gewoon toevoegen aan het dossier, zodat de patiënt die samen met de arts kan bestuderen.”

Daarnaast zagen we ook de introductie van het HomeKit platform wat net als Apple’s Healthkit in staat is om smart devices aan te sturen via een app. Dit keer geen armbandje wat je hartslag meet maar meer de gezondheid van je leefomgeving. De gadgets voor Apple’s HomeKit platform zijn kostbaar zagen we al eerder bij de Nest thermostaat die al gauw zo’n €249 kost. Als je even doordenkt zal een alarm wat je aanstuurt via je iPhone ook niet goedkoop zijn. Het is de vraag of Apple’s HomeKit platform een succes zal worden. Wij raken ook niet echt opgewonden van een lamp die je kan aanzetten met je iPhone.

Software ontwikkelaars zullen ook niet echt blij worden van de introductie van iOS 8. Ze kunnen vast knutselen met Apple’s nieuwe programmeertaal Swift maar de nieuwe hardware zoals de iWatch en de iPhone 6 moet nog worden geïntroduceerd.

De software innovaties van Apple die we gisteren voorbij zagen komen zijn een leuke toevoeging voor iOS 8, maar niet baanbrekend.1