Terroristen en ander gespuis kunnen via iMessage veilig communiceren

Gisteren maakten Franse onderzoekers van het beveiligingsbedrijf Quarkslab op de Hack in the Box-conferentie in Kuala Lumpur bekend dat Apple iMessage berichten kan decoderen zodat ze leesbaar zijn voor bijvoorbeeld de Amerikaanse geheime dienst NSA. Apple liet afgelopen zomer weten dat de Amerikaanse overheid via het surveillance-project PRISM van de National Security Agency (NSA) geen directe toegang heeft tot de servers van Apple. Apple gaf wel aan dat verzoeken van de overheid die betrekking hebben op de nationale veiligheid in behandeling worden genomen.

Apple laat vandaag tegenover AllthingsD nogmaals weten dat de bevindingen van de Franse onderzoekers niet kloppen en dat ze geen iMessage berichten kunnen lezen en ook geen gegevens kunnen doorspelen aan de Amerikaanse geheime dienst NSA. Nogmaals omdat ze dit deze zomer ook al liet weten via een persbericht:

“conversations which take place over iMessage and FaceTime are protected by end-to-end encryption so no one but the sender and receiver can see or read them. Apple cannot decrypt that data. Similarly, we do not store data related to customers’ location, Map searches or Siri requests in any identifiable form”.

In het persbericht staat ook dat Apple tussen 1 december 2012 en 31 mei 2013 tot wel 5000 verzoeken tot inzage van gegevens heeft gekregen van justitie en de NSA. Apple maakte in het persbericht ook bekend dat gegevens van 10.000 accounts of devices is vrijgegeven aan justitie of in verband met de nationale veiligheid. De meeste verzoeken gingen over het vinden van verdwenen Alzheimer patiënten, kinderen of suïcidale personen.

Alle grote techbedrijven zoals Apple, Facebook, Google en Microsoft ontkennen dat NSA of opsporingsambtenaren van justitie rechtstreeks toegang hebben tot gegeven op hun servers.

prism