Studenten kunnen het groene indicator lampje van een iSight camera van een antieke MacBook uitschakelen

Gisteren verschenen er berichten op twitter waaruit je zou kunnen opmaken dat hackers eenvoudig met de iSight of FaceTime camera in je Mac kunnen meekijken. Dat blijkt gelukkig wel mee te vallen. Onderzoekers van de Johns Hopkins universiteit hebben een manier gevonden om het groene lampje van een iSight camera uit schakelen zodat ze op afstand mee kunnen kijken zonder dat een gebruiker van een MacBook Core 2 Duo uit 2008 dat in de gaten had. Nieuw is dat overigens niet want in 2011 waarschuwden we al via een factsheet van de NSA dat het mogelijk is en onlangs nog naar aanleiding van het verwijderen van iPads uit Downing Street 10.

Apple’s FaceTime camera is zo ontworpen dat het groene lampje bij gebruik altijd aan gaat maar er bestaat software om die twee functies te scheiden. De FBI en de NSA maken daar al jaren gebruik van bleek onlangs ook uit een bericht in The Washington Post. Volgens Apple kan je de iSight camera van Macs na 2008 niet hacken omdat de LED direct in contact staat met de voeding van de iSight camera. Als de LED uit is, is de camera ook uit. Hackers kunnen dat niet scheiden, maar wie gelooft dat nog?

Studenten van de Amerikaanse Johns Hopkins universiteit kunnen de LED indicator uitschakelen via de OS X’s kernel maar alleen op Macs die zijn gebouwd tot 2008. Op nieuwere Macs kregen ze het niet aan de praat maar als de NSA in 2011 het advies geeft aan hun eigen personeel dat ze beter een plakkertje op de iSight camera kunnen plakken dan weet je natuurlijk ook al genoeg. Een hardware bypass via software is natuurlijk niet uniek maar het is wel goed om te lezen dat Amerikaanse studenten de eerste publieke bevestiging geven dat het kan. Mocht je vreemde dingen doen achter je Mac dan is het dus verstandig om een stukje tape bij de hand te hebben. Tenminste… zolang Apple geen gezichtsherkenning via het display van je iDevice of je Mac heeft ingebouwd want dan gaat het woord van het jaar vast realtime selfie worden.

isight spy