Stop met roken met Stop Buddy en verdien je iPhone terug

Lianne Sleebos, een Jonge Delftse ondernemer introduceert vanaf 1 maart wereldwijd een applicatie om te stoppen met roken. De App My Stop Buddy is vanaf 1 maart te koop in de App Store. Als stunt voor de lancering krijg je op die dag een korting van ruim 60%.

Mensen die willen stoppen met roken krijgen 21 dagen ondersteuning door het invullen van een persoonlijk profiel, 150 activiteiten voor de moeilijke momenten, 75 moppen over gezondheid en feedback, zoals het uitgespaarde geld door de stoppoging. My Stop Buddy is altijd bij de hand, persoonlijk, herkent gebruikers en houdt rekening met hun situatie. Ex-rokers krijgen steun wanneer ze willen: ‘s morgens, ‘s nachts, op het werk of in het café.

De app laat onder meer vijf knoppen op het scherm zien. De knoppen corresponderen met een bepaalde emotie, bijvoorbeeld stress, verveling en ontspanning. De ex-roker wordt hierdoor bewuster van zijn rookgedrag. Een druk op de juiste emotieknop en antwoorden over de situatie van de gebruiker leveren alternatieve bezigheden op, die afleiding bieden tijdens het moment dat de ex-roker verlangt naar een sigaret. De mening van de gebruiker over de activiteiten en de voortgang van de stoppoging worden gedurende 21 dagen bijgehouden. Online feedback van de gebruikers via bijvoorbeeld een forum op de website, geeft de mogelijkheid de app in de toekomst te optimaliseren.

Wetenschappelijke basis

Drie jaar geleden studeerde industrieel ontwerper ir. Lianne Sleebos af aan de TU Delft op Impuls, een innovatieve methode om rokers te ondersteunen bij het stoppen. STIVORO en de Nederlandse Hartstichting zijn in 2007 nauw betrokken bij het afstudeerproject. De basis van de methode komt uit de verschillende stoppen-met-roken-theorieën, welke hun nut al hebben bewezen. De introductie van de iPhone met de AppStore in Nederland, ruim anderhalf jaar geleden, biedt nieuwe kansen. Sleebos ontwikkelde recentelijk, samen met een freelance programmeur, een App voor de iPhone.

Wereldwijde lancering

My Stop Buddy wordt wereldwijd gelanceerd in het Nederlands en Engels voor een prijs van 2,99 euro. Dit bedrag ligt onder de prijs van één pakje sigaretten en bespaart de ex-roker veel geld uit, na een succesvolle stoppoging. Vanaf 1 maart is My Stop Buddy te koop in de App Store en op die dag geldt een speciale korting van ruim 60%. In de toekomst wil het bedrijf onder het merk My Stop Buddy meer App’s ontwikkelen, die gedragsverandering ondersteunen.