Steve Wozniak: Apple had in 2004 al een smartphone

Steve Wozniak opent vandaag de Science & Technology Summit in het World Forum te Den Haag. De Telegraaf publiceerde vanmorgen een interview met Wozniak waaruit blijkt dat Apple in 2004 al begonnen is met de ontwikkeling van de iPhone. In 2004 werkte Apple samen met een Japans consumentenelektronicabedrijf aan een telefoon die zijn tijd ver vooruit was maar net niet goed genoeg was:

“Apple was tevreden over de kwaliteit maar wilde iets waarmee het de wereld kon verbazen. Als Apple met een nieuw product komt, moet dat ook echt baanbrekend zijn. “Bedrijven moeten wachten met het veroveren van een markt totdat ze iets buitengewoon sterks hebben. Zo’n nieuw product zou los van de rest van het concern moeten worden ontwikkeld. Daarbij moeten ontwikkelaars afwijken van gebaande paden.”

Wozniak geeft in het interview ook aan dat niet de iPhone maar Android smartphones de race om het marktaandeel gaan winnen. Net zoals Windows de de pc-wereld beheerst, zo wordt Android hét platform voor telefoons die dezelfde mogelijkheden bieden als computers.

Volgens Wozniak, die de eerste Apple-computer ontwikkelde en nog steeds bij het bedrijf uit Cupertino op de loonlijst staat, worstelt Android met dezelfde problemen als Windows in de begintijd. De kwaliteit en tevredenheid van de gebruiker kunnen beter. Ook is Android niet altijd even consistent. Wozniak verwacht dat Android op den duur even goed wordt als het besturingssysteem van Apple (iOS).

“De Apple-telefoon heeft heel weinig zwakke punten. Echte klachten en problemen zijn er niet. Als het gaat om kwaliteit, is de iPhone leidend. Apple heeft de richting aangegeven voor de hele wereld.Android-telefoons hebben meer mogelijkheden. Een nadeel van Apple is dat de gebruiker er alleen content via iTunes op kan zetten”.

Volgens Wozniak is de iPhone ook niet voor iedereen geschikt. Android biedt een veel breder assortiment aan. Dat Apple bij de smartphones een voorsprong kon nemen, komt vooral door het gelijktijdig beschikbaar komen van meerdere technieken. Op hetzelfde moment was sprake van doorbraken bij het scherm, de accu, de software, productietechniek en het geheugen. Apple zag dat als eerste gebeuren, anticipeerde daarop en nam een voorsprong van twee jaar.

Nokia was te laat met touchscreens en wordt daardoor geassocieerd met fysieke toetsenborden. Wozniak denkt dat de Finnen een imagoprobleem hebben.

“Het merk is van een vorige generatie.”

Volgens Wozniak zou Nokia een nieuw fris merk moeten lanceren dat wel een jong publiek aanspreekt.