Steve Jobs over de iPhone 4: take it or leave it

Steve Jobs heeft vanavond een take it or leave it persconferentie gegeven waarin hij het ontvangstprobleem van de iPhone 4 heeft vergeleken met andere smartphones. Via video’s liet Jobs zien dat deze toestellen ook een Death Grip hebben en dat de iPhone 4 dus geen uitzondering is.

Apple heeft de iPhone 4 antenne voor de release duizenden uren laten testen door 18 wetenschappers en technici. Uit vergelijkingen met andere smartphones kwamen geen noemenswaardige problemen naar voren. Apple heeft 100 miljoen dollar geïnvesteerd in test kamers om de antenne te testen. Daarbij heeft Apple ook field testen gedaan over de hele wereld. In druk bevolkte gebieden, gebieden met een slechte GSM-dekking etc, etc ook uit die testen zijn geen problemen naar voren gekomen. Apple heeft daarnaast de iPhone 4 ook gestest op verschillende netwerken wereldwijd en ook die testen zijn goed verlopen. Er was dus voor de release van de iPhone 4 geen enkele reden om aan te nemen dat het toestel niet goed was.

22 dagen geleden hoorde Steve Jobs voor het eerst van het antenne probleem van de iPhone 4 en daarna zijn ze gaan uitzoeken hoe erg het probleem was. Er zijn slechts 15000 klachten bij Apple binnengekomen over het ontvangstprobleem, dat is 0,55 procent van de inmiddels 3 miljoen verkochte iPhones. Jobs liet ook zien dat het uitval percentage van de iPhone 4 lager ligt dan zijn voorganger de iPhone 3GS De eerste dagen na de release van de iPhone 3GS vorig jaar kwam 6% terug en nu met de iPhone 4 is dat aantal gezakt tot 1,7%

Jobs kondigde vervolgens de oplossing aan voor het ontvangstprobleem:

“mensen hebben gezegd dat de bumper het probleem oplost dus dan krijgt iedereen een bumper. Tot 30 September gratis”.

De bumpers zijn volgens Apple niet aan te slepen en daarom kan iedereen bij aankoop van een iPhone 4 ook een andere case kiezen als ze op zijn. Als je al een bumper hebt gekocht dan krijg je, je geld terug. De actie loopt tot 30 september en daarna komt Apple met een andere oplossing. Het is onduidelijk wat die oplossing is en tijdens de Q&A na afloop van de persconferentie heeft de aanwezige pers dat ook niet gevraagd. Waarschijnlijk nog steeds flabbergasted over de bumper oplossing. Daarnaast kunnen mensen die toch nog steeds niet tevreden zijn over hun iPhone 4 hun geld terug krijgen.

De problemen met de proximity sensor kwamen kort aan de orde maar die gaat Apple oplossen bij de volgende software update. Tot slot noemde Jobs de berichten dat Apple op de hoogte was van het antenne probleem voor de release van de iPhone 4 onzin.

Apple heeft de afgelopen weken flinke imago schade opgelopen door het ontvangst probleem van de iPhone 4. Na het zien van de persconferentie van Steve Jobs en de bumper oplossing zal niet iedereen overtuigd zijn maar wij vonden het een goede weergave van wat er echt aan de hand is en dat de problemen van de iPhone 4 een storm in een glas water zijn. Volgens Jobs is er geen “AntenaGate” en is de iPhone 4 de beste smartphone ter wereld. De persconferentie van Steve Jobs is via deze link terug te zien.

Aan het einde van de persconferentie kwam het nieuws van de release datum van de iPhone 4 in Nederland en België op vrijdag 30 juli. Steve Jobs gebruikt zelf geen bumper om zijn iPhone 4 en had zijn vakantie op Hawaii onderbroken om de persconferentie te geven.