Steve Jobs legt uit hoe je met een iPhone 4 moet bellen

Steve Jobs heeft een reactie gegeven per e-mail hoe je het ontvangst probleem van de iPhone 4 kan oplossen. Als je signaal wegvalt moet je de iPhone 4 gewoon anders vasthouden. De ontvangst problemen doken deze week voor het eerst op na het verschijnen van de eerste iPhone 4 reviews. Veel reviewers hadden er last van en dachten dat het aan het AT&T netwerk lag. Helaas blijkt dat dus toch niet zo te zijn en zit het probleem in het ontwerp van de antenne.

Apple heeft ook een officiële verklaring gegeven over de ontvangst problemen van de iPhone 4:

Gripping any mobile phone will result in some attenuation of its antenna performance, with certain places being worse than others depending on the placement of the antennas. This is a fact of life for every wireless phone. If you ever experience this on your iPhone 4, avoid gripping it in the lower left corner in a way that covers both sides of the black strip in the metal band, or simply use one of many available cases.

Dat je een mobiele telefoon op bepaalde plaatsen niet moet vasthouden staat in wel meer gebruiksaanwijzingen alleen niet in de 244 pagina’s tellende iPhone 4 manual van Apple. Op onze BlackBerry daalt het ontvangst ook als je de telefoon op een bepaalde manier vasthoudt maar verliest niet de volledige verbinding. Uit oude manuals van Nokia’s die we ooit hebben gebruikt herinneren we ons ook de passage dat je de telefoon op sommige plekken niet moet vasthouden in verband met het ontvangst gedeelte van de antenne:

De telefoon heeft een ingebouwde antenne. Zoals voor alle radiozendapparatuur geldt, onnodig contact met de antenne dient te worden vermeden als de telefoon is ingeschakeld. Het aanraken van de antenne kan nadelige invloed hebben op de gesprekskwaliteit en kan ervoor zorgen dat de telefoon meer stroom verbruikt dan noodzakelijk is. Door de antenne tijdens een gesprek niet aan te raken, optimaliseert u de prestaties van de antenne en de gesprekstijd van de telefoon.

Juist bij een Apple product verwacht je als gebruiker een doordacht product waarbij je niet hoeft na te denken hoe je het product moet vasthouden. Bij een gebruiksvoorwerp als een mobiele telefoon zou dat gewoon natuurlijk moeten zijn zonder dat je er bij moet nadenken. Net als bij de eerste generatie iPhone, de 3G en de 3GS waarbij je ook niet hoeft na te denken hoe je een gesprek moet gaan voeren zonder dat je verbinding weg valt. Dat is al jaren de kracht van Apple en de vraag is nu of Apple een design fout heeft gemaakt door de antenne in het metalen frame van de iPhone 4 weg te werken?

Wil je dus ontvangst problemen voorkomen dan ben je aangewezen op de Apple bumpers of je moet de iPhone 4 altijd in het midden vasthouden en de linker onderkant vermijden. Prachtig design heeft helaas ook zijn onvolkomenheden. Gisteren sprak Walt Mossberg van de Wall Street Journal nog over een software update om het probleem te verhelpen maar het lijkt er op dat een siliconen hoesje de enige oplossing is.

Een ander probleem naast bellen is dat je de iPhone 4 ook niet kan gebruiken zonder hoesje om te internetten. De afbeelding linksonder is identiek aan hoe wij de iPhone altijd gebruiken, nieuws lezen, internetten, Twitteren, mail lezen e.d. dat kan vanaf nu blijkbaar alleen als je, je iPhone verstopt in een siliconen hoesje. Om dit ongedocumenteerde probleem te verhelpen zou het goed zijn als Apple vanaf nu gratis bumpers gaat leveren bij de iPhone 4.

Wij vroegen ons gisteren al af waarom Steve Jobs bij de overhandiging van een iPhone 4 aan de Russische president Medvedev de iPhone 4 zo vasthield maar nu begrijpen we het.