Steve Jobs lanceert de iPhone 4

We schreven eerder al dat de lancering van de vierde generatie iPhone de saaiste keynote van Steve Jobs ooit zou worden na het uitlekken van het prototype van de iPhone 4 eerder dit jaar. De keynote van Jobs duurde bijna twee uur en stond in het teken van het succes van de iPad, iPhone OS 4 wat sinds vandaag iOS 4 heet, de iPhone 4, het Retina display, iMovie for iPhone en FaceTime.

Design

De iPhone 4 is gemaakt van glas met een speciale coating om vingerafdrukken tegen te gaan. Opvallend is de rand van roestvrij met inkepingen waarin de antennes voor Wi-Fi, GPS, bluetooth en UMTS zitten verborgen. Aan de bovenkant van de iPhone 4 zit een extra microfoon om omgevingsgeluid weg te filteren tijdens gesprekken. De iPhone 4 is daarnaast 24% dunner dan de iPhone 3GS. De dikte is slecht 9.3 mm en daarmee is de iPhone 4 de dunste smartphone die er op dit moment te koop is.

iOS 4

Het besturingssysteem van de iPhone, iPhone OS heet vanaf vandaag iOS. Steve Jobs liet tijdens de keynote enkele nieuwe functies zien zoals het lang verwachte multitasken waarmee je kan schakelen tussen applicaties maar Jobs maakte ook bekend dat de iPad applicatie iBooks met de komst van iOS 4 ook beschikbaar zal zijn voor de iPhone. iOS 4 krijgt meer dan 100 nieuwe functies en zal vanaf 21 juni beschikbaar zijn als gratis update voor de iPhone 3G, 3GS en de iPod touch.

Beeldscherm

De iPhone 4 heeft een beeldscherm wat 4 keer beter is dan het scherm van de huidige iPhone 3GS. De resolutie is hoger dan het netvlies van het menselijk oog kan registeren. Het retina, netvlies van de mens gaat tot zo’n 300 dpi. De resolutie van de iPhone 4 is 326 dpi. Door de hoge resolutie zijn nu ook iBooks goed te lezen op het scherm van de iPhone 4. De iPhone 4 maakt gebruik van IPS technologie net als de iPad. Het scherm is 960 x 640 pixels met een contrast ratio van 800:1. Hiermee heeft de iPhone 4 het beste beeldscherm van alle smartphones die op dit moment op de markt te koop zijn.

A4 Processor

Zoals eerder al is uitgelekt maakt de iPhone 4 gebruik van een Apple A4 processor. Deze zuinige A4 processor zit ook in de iPad.

Accu

De iPhone 4 heeft een stand-by tijd van 300 uur. Volgens de specificaties kan je daarmee 7 uur bellen, 6 uur browsen op het internet via 3G, 10 uur browsen via een WiFi verbinding, 10 uur video kijken of 40 uur muziek luisteren.

Gyroscoop

Nieuw is een gyroscoop waarmee de iPhone bewegingen nog beter kan detecteren. Dit zal vooral voor games erg handig zijn maar ook voor augmented reality toepassingen of voor navigatie. De gyroscoop heeft 3 assen en kan samen met het compas en de accelerometers bewegingen in 6 assen registreren.

Camera

De iPhone 4 heeft een 5 megapixel camera aan boord met 5 maal digitale zoom. Op de achterzijde zit een ingebouwde LED flitser. De sensor van de camera is licht gevoeliger en kan naast foto’s ook video’s opnemen op 720p HD resolutie met 30 frames per seconde.

iMovie for iPhone

Met de iPhone 4 introduceerde Steve Jobs ook iMovie for iPhone waarmee je eenvoudige video montages kan maken. iMovie for iPhone zal als extra applicatie te koop zijn voor $ 4,99

FaceTime

FaceTime is een videochat functie die op dit moment alleen nog werkt via WiFi. iPhone 4 gebruikers kunnen onderling met elkaar videochatten. Na 2010 zal deze functie ook beschikbaar zijn als videobellen, tenminste als de telecom providers het toestaan volgens Jobs. De camera voor deze functie zit op de voorkant van de iPhone 4G.

Kleuren en geheugen

De iPhone 4 zal in het wit en zwart te koop zijn en met een geheugen van 16 of 32GB. Voor de iPhone 4 zijn ook gekleurde “bumpers” te koop. Dat zijn gekleurde randjes waarmee je de iPhone kan beschermen.

Prijs en wanneer te koop?

Volgens Steve Jobs zal de prijs van het toestel gelijk zijn aan de huidige iPhone 3GS. De iPhone 4 is vanaf 24 juni te koop in de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Engeland en Japan.

De iPhone 4 zal in juli te koop zijn via T-Mobile die dat al tijdens de keynote van Steve Jobs aankondigde op de website. In Belgie zal de iPhone 4 ook vanaf juli te koop zijn.

Tot die tijd kan je de iPhone 4 via deze link aanschouwen….