Steeds meer "exploderende" iPhone schermen in Frankrijk

In de Franse media duiken steeds meer berichten op van exploderende iPhones. Het eerste bericht was in augustus van een Franse tiener die het scherm van zijn iPhone zag breken, afgelopen maandag een beveiliginsmedewerker waarbij het scherm spontaan brak toen hij een SMS aan het schrijven was en gisteren zijn er weer twee nieuwe gevallen in de Franse media verschenen waarbij spontaan het scherm van de iPhone is gebarsten.

Het eerste incident was al aanleiding voor de Europese Unie om Apple op het matje te roepen. Apple zegt dat het gaat om incidenten. Technici van Apple zijn bezig met een gedetailleerde technische analyse van de ontvangen iPhones met een versplinterd scherm.

fr

Inmiddels staat de teller op 9 iPhones in Frankrijk waarbij het scherm spontaan is gebarsten en kan je niet meer spreken van incidenten. Alan Hely hoofd communicatie van Apple in Europa wil eerst onderzoeken wat er aan de hand is en wil verder niet reageren. De Franse consumenten organisatie en fraudebestrijdingsdienst DGCCRF wil niet wachten op de uitkomst en is inmiddels zelf ook een onderzoek begonnen. Ze willen weten of de iPhone een gevaar is voor consumenten. Ook de Franse consumentenbond heeft Apple om opheldering gevraagd. Ze willen weten wat er mis is met de toestellen die spontaan exploderen en geloven niet meer in een incidenteel probleem.

02371924

In de Franse media is vandaag het verhaal verschenen van een 80 jarige gepensioneerde Fransman waarbij op 21 juli ook het scherm van zijn iPhone spontaan “ontplofte” een week nadat hij het toestel had gekocht. Hij had zijn iPhone in zijn broekzak zitten en voelde het toestel erg warm worden en het begon te vibreren. Toen hij het toestel uit zijn zak haalde zag hij het het scherm van zijn iPhone breken als een autoruit. De man nam contact op met zijn telecom provider die hem door heeft verwezen naar Apple Frankrijk. Die heeft hem weer doorverwezen naar Apple in Ierland die hem niet wilde geloven. De man geeft aan dat het hem niet om het geld of een schadevergoeding was te doen maar dat hij Apple wilde wijzen op het gevaar. Uiteindelijk heeft hij van Apple een nieuwe iPhone 3GS gekregen.

iphone-m

Een ander geval wat vandaag te zien was op de Franse televisie zender Europe1 is van een Parijse tiener die tijdens haar vakantie in Engeland ook het scherm van haar iPhone zag versplinteren tijdens het schrijven van een SMS.

frankrijk

Ook het Franse dagblad Le Parisien komt zojuist met een bericht op de website van een 19 jarige tiener waarvan het scherm van zijn iPhone spontaan brak. De mysterieuze “implosies” van het iPhone scherm vermenigvuldigen zich zeer snel in Frankrijk.

paris

Vijf gevallen komen uit de streek rond Marseille en 3 uit Parijs. De Franse telecom provider Orange heeft contact gehad met twee consumenten met een versplintert iPhone beeldscherm en doorverwezen naar Apple. Orange heeft inmiddels 1.2 miljoen iPhones verkocht in Frankrijk.

Het dagblad La Provence heeft voor het eerst geschreven over het voorval en heeft sindsdien nog twee berichten ontvangen van lezers waarbij het scherm van de iPhone spontaan is gebarsten.

In Nederland is er tot nu toe een voorval waarbij een iPhone 3G ineens spontaan in brand is gevlogen. Het slachtoffer heeft een nieuw toestel ontvangen van Apple. Dit incident is niet vergelijkbaar met de “incidenten” in Frankrijk.

De toename van het aantal “incidenten” lijkt er eerder op dat het scherm van de Franse iPhones barst door een storing van de accu. Het zou kunnen dat door hitte de accu uitzet of opzwelt waardoor het scherm barst. Bij meerdere meldingen uit Frankrijk blijkt dat de iPhone voor het breken van het glas enorm warm is geworden. De term explosie die overal opduikt in de berichten van de Franse media is overtrokken. Tot nu toe zijn er geen slachtoffers gevallen.

Bronnen: BBC News.com, Le Parisien