Standaard verticaal video mode van Meerkat maakt de app ongeschikt voor registratie van nieuwswaardige momenten

Via de gratis universele iOS app Meerkat is het mogelijk om live video te streamen via een twitter bericht. Probleem is alleen dat als je er iets te laat op klikt de live video feed al weer verdwenen is. Daar is nu een handige oplossing voor. Als je de hashtag #katch aan de titel van een Meerkat stream toevoegt maakt Katch daar een YouTube video van en stuurt achteraf een tweet met de link naar de YouTube video. Via de meerkat app is het ook mogelijk om een livestream te bewaren maar die moet je dan zelf nog uploaden naar YouTube. Door het toevoegen van de #katch hashtag is dit niet meer nodig.
katch
Meerkat was op het South by Southwest technologie en muziekfestival in Texas de afgelopen week vrijwel dagelijks het gesprek van de dag. Meerkat laat zien hoeveel mensen er meekijken met een livestream en het is mogelijk om direct op een live stream te reageren.
meerkat
Waar we toch een beetje van schrikken is als er zich binnenkort een groot nieuwsmoment aandient, dan zie je s’avonds ineens in het NOS Journaal en bij RTL een stream die gemaakt is via de Meerkat app en dat zal op je flatscreen thuis toch wel even afzien worden. Probleem van de Meerkat app is dat de interface de gebruiker uitnodigt om standaard video te registreren in de verticaal video mode. Daar hoor je op zo’n South by Southwest technologie festival dan ook weer niemand over en dat geeft wat ons betreft ook weer een beetje de status van zo’n festival aan. Nou maar hopen dat iPhone gebruikers nieuwswaardige momenten eerst horizontaal registeren met hun iPhone en daarna delen en uploaden via Twitter zonder de overhypte Meerkat app met de standaard Vertical Video Syndroom mode.

Echt nieuw zijn de functies van Meerkat niet. In 2009 was het al mogelijk om mee te kijken naar live streams via Qik en de Ustream Broadcast iPhone applicaties. Aan het eind van 2009 verscheen de Ustream Live Broadcaster app officieel in de App Store. Met deze app was het mogelijk om video’s tijdens het streamen direct te uploaden naar Facebook of YouTube en je kon live reageren op de video via een chat functie. In 2009 hoorde je vrijwel niemand over Ustream wat zes jaar geleden qua functionaliteit vergelijkbaar was met de Meerkat app van nu.