Smartphone verkoop stijgt wereldwijd met 20% in Q3, Apple marktaandeel stijgt en Samsung daalt

Onderzoeks- en adviesbureau Gartner publiceerde gisteren de laatste cijfers over de smartphone markt. Ze zijn opgemaakt over het derde kwartaal en brengen de verkoop van smartphones wereldwijd in kaart. Daaruit blijkt dat Samsung nog steeds marktleider is met 24.4% marktaandeel en dat Apple een tweede plaats inneemt met 12.7%.

Samsung had in het derde kwartaal van 2013 wereldwijd een marktaandeel van 32.1% maar dit jaar daalde dat in het derde kwartaal naar 24.4%. Bij Apple steeg het aandeel in dezelfde periode van 12.1% in 2013 naar 12.7% in 2014. Ten opzichte van vorig jaar steeg de smartphone verkoop wereldwijd met 20%. Bij de verkoop van iPhones steeg dit in het derde kwartaal zelfs naar 26%. Dat had aanzienlijk meer kunnen zijn maar Apple kan de vraag naar de iPhone nog steeds niet aan en is niet in staat om voldoende iPhones leveren.

Ten opzichte van 2013 steeg de verkoop van iPhones in het derde kwartaal dus met 26% en wereldwijd is dat een stijging van 0.6% marktaandeel. Dat lijkt weinig maar de belangrijkste cijfers worden nu gegenereerd, het vierde kwartaal is altijd de belangrijkste maand voor Apple en Gartner denkt dat Apple dit jaar door de gigantische vraag naar de iPhone 6 en de 6 Plus een recordverkoop gaat vestigen. Wereldwijd gingen er in het derde kwartaal 301 miljoen smartphones over de toonbank. Apple verkocht er ruim 38 miljoen.

Als we naar de besturingssystemen van de verkochte smartphones kijken in het derde kwartaal dan heeft Android 250 miljoen devices verkocht en Apple 38 miljoen. Ter vergelijking: Windows 9 miljoen en BlackBerry 2 miljoen.
6plus