Sluitertijd van iPhone 5 is onder slechte lichtomstandigheden vaak te langzaam

Een snelle test van de iPhone 5 camera laat zien dat Apple via firmware nog wel e.e.a. kan tweaken. Vooral de langzame sluitertijden bij slechte lichtomstandigheden is iets waar je op moet letten als je foto’s maakt. De paarse waas waar veel iPhone 5 eigenaren over klagen is ook te zien in onze foto’s als we ze tegen de zon in nemen en vooral in de hoeken van foto’s. Dat effect met een sterke lichtbundel zie je ook op foto’s van een Canon 5D Mark III van € 3000 dus niet iets om je zorgen over te maken.

Sluitertijd 1/20 sec, diafragma f/2,4, ISO 1250

De iPhone 5 heeft een 8-megapixelcamera met een lensje van saffierglas van kristal wat dunner is dan normaal glas maar wel extreem krasbestendig. De coating van het lensje is vermoedelijk gevoeliger voor lichtinval zoals je op de bovenstaande foto kan zien en veroorzaakt soms vreemde lichteffecten. Die effecten zijn overigens niet nieuw want die had ik ook al met een iPhone 4. 

Sluitersnelheid 1/20 seconde, Diafragma F/2,4, ISO 64 Wat opvalt is dat door de lange sluitertijd de lampen teveel “doorgedrukt” worden en er vreemde strepen ontstaan.

Test foto van een MacBook Air genomen bij het licht van twee spaarlampen. Sluitersnelheid 1/20 sec, diafragma f/2,4, ISO 400. Dit is met een gemiddelde compact camera echt niet mogelijk en bijzonder dat je dat met een iPhone 5 vanuit de hand kan maken.

Bij een ISO waarde tussen de 800 en 2000 ISO gaat de kwaliteit van de foto snel achteruit, dat is niet erg want dat heb je met alle compact en DSLR camera’s. Foto’s met een ISO waarde van 1000 hebben al ruis in beeld maar zijn nog wel scherp. Boven de ISO 1250 zijn de afbeeldingen zachter, helderder maar minder gedetailleerd en verlies je resolutie.

De bovenstaande foto van het ruiterstandbeeld van koning Willem II op het Buitenhof is genomen in het donker met alleen een lichtbundel (uitgelicht door gemeente Den Haag) op het beeld. Sluitersnelheid van 1/15 seconde en ISO 800. Er zit nauwelijks ruis in de foto en door de lange sluiterijd is het beeld net iets teveel belicht.

De foto van het Binnenhof (boven) is genomen met een ISO waarde van 2500 met een sluitersnelheid van 1/15 seconde. Hier is de ruis goed zichtbaar maar zo’n foto is nog prima geschikt voor webpagina’s of te delen via sociale media.

Sluitersnelheid van 1/20 sec, ISO 1250, diafragma f/2,4. Door de lage sluitertijden is het vrij lastig om een goede foto te maken bij weinig licht of in het donker.

Sluitersnelheid 1/861 seconde, diafragma f/2,4, ISO 50

Bij daglicht zijn de prestaties van de iPhone 5 camera prima en hoef je, je geen zorgen te maken. De foto’s van de iPhone 5 zijn zeer goed gezien het kleine lensje maar je moet niet tegen de zon in gaan fotograferen en extreme reflecties of lichtbronnen vermijden. De test foto’s van de iPhone 5 die Apple op de website laat zien zijn allemaal genomen bij daglicht en ik snap heel goed waarom.