Slechts één op de drie huishoudens in Nederland is voorzien van een koolmonoxidealarm

Op 1 februari start de landelijke preventiecampagne ter voorkoming van koolmonoxidevergiftiging. In Nederland vallen jaarlijks tenminste 11 doden en nog eens 150 personen raken gewond door koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide is een uitermate giftig gas dat ontstaat door onvolledige verbranding van gas of hout en dat 250 keer sneller door het lichaam wordt opgenomen dan zuurstof, waardoor vitale organen van zuurstof verstoken blijven. Het is geurloos, smaakloos en onzichtbaar en de eerste fysieke symptomen van koolmonoxidevergiftiging lijken op griep: een lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid.

Uit een enquête van Nest Labs blijkt dat slechts één op de drie huishoudens in Nederland is voorzien van een koolmonoxidealarm. Het onderzoek is gehouden onder 1000 Nederlanders en dus representatief. Ter vergelijking Maurice de Hond doet zijn onderzoeken met gemiddeld 3000 respondenten waarvan vaak slechts de helft meedoet.
nest onderzoek
76% van de deelnemers aan het Nest onderzoek weet dat blootstelling aan koolmonoxide dodelijke gevolgen kan hebben. Uit het onderzoek blijkt ook dat één op de vier (25%) Nederlandse respondenten denkt dat koolmonoxide een opvallende geur heeft, ondanks dat het een geurloos gas is, en dat meer dan één op de tien (14%) Nederlanders geen enkel idee heeft waar koolmonoxide aan te herkennen is.

Lionel Paillet, General Manager Europa bij Nest Labs:

“Je kunt koolmonoxide niet proeven, ruiken of zien en de eerste fysieke symptomen lijken op griep, dus worden vaak genegeerd. Wanneer je je bewust wordt van een probleem, zou het al te laat kunnen zijn en daarom is een systeem voor vroege waarschuwing essentieel. Ons onderzoek laat echter zien dat miljoenen Nederlandse huishoudens nog altijd onbeschermd zijn. Educatie, voorbereiding en wetgeving zijn noodzakelijk.”

Als je hoort tot de 75% van de Nederlanders die nog geen koolmonoxide melder in huis heeft dan kunnen we je onze review over de Nest Protect 2 rookmelder aanraden, sterker nog die zou iedereen in huis zou moeten hebben.