Sinds 2007 zijn er 90 miljoen iPhones verkocht en dat hadden er veel meer kunnen zijn

Sinds de introductie van de iPhone in 2007 zijn er inmiddels 90 miljoen verkocht. Dit maakte Apple gisteren bekend tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. Die kwartaalcijfers geven een overzicht van de verkoop tot 25 december 2010. Apple verkocht in december zo’n 366,000 iOS devices per dag en in het afgelopen kwartaal 16.24 miljoen iPhones. De verwachting is dat de Amerikaanse telecomprovider Verizon dit jaar 15 miljoen CMDA iPhones gaat verkopen en AT&T zal de iPhone ook gewoon blijven leveren.

Op dit moment zijn er wereldwijd 160 miljoen iPhone, iPod touch en iPads verkocht en dat hadden er veel meer kunnen zijn. Apple heeft sinds de introductie van de iPhone in 2007 last van productieproblemen, de vraag blijftgroter dan het aanbod. Afgelopen zomer na de introductie van de iPhone 4 duurde het maanden voordat dat iPhone 4 normaal verkrijgbaar was. Ook nu ruim 7 maanden na de introductie van de iPhone 4 is het nog steeds problematisch en zien we regelmatig op de deuren van Nederlandse telecom shops briefjes hangen dat de iPhone 4 is uitverkocht. Dat probleem speelt niet alleen hier maar dat is wereldwijd. Over zo’n 5 maanden staat iedereen weer te juichen als de iPhone 5 op de markt verschijnt maar ook dan zal Apple problemen blijven houden met de levering van de toestellen. Tim Cook zei hier gisteren het volgende over:

Relative to iPhone 4, I also feel very, very good about what we’ve been able to do—however, it’s not enough. We do still have a significant backlog. We are working around the clock to build more. I feel great that the demand is so high, but at this point I’m not going to predict when supply and demand will meet. We believe the reaction and results from the Verizon customers will be huge. And so I don’t want to give a prediction right now on when supply and demand will cross.

Apple heeft zo’n 60 miljard dollar te besteden om leuke dingen mee te doen zagen we gisteren tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. Voor dat geld zou Apple niet alleen extra iPhone fabrieken kunnen laten bouwen maar Apple is inmiddels zo groot dat ze met gemak Nokia kunnen opkopen en dan blijft er nog een hoop geld over voor andere leuke dingen.

Steve Jobs zei vorig jaar al dat Apple de grootste fabrikant ter wereld is van mobiele devices en dat is te zien aan de iPhone want de verkoop stijgt met zo’n 86% en dat is natuurlijk bijzonder voor een product wat pas vier jaar op de markt is. Bijna 40% van de inkomsten dankt Apple aan de iPhone en voor dat geld kunnen er best wel een paar iPhone fabriekjes bij. De eerste opent pas na de introductie van de iPhone 5 zijn deuren en de verwachting is dat Apple dan een extra capaciteit heeft om 200.000 iPhones per dag te produceren. Als de iPhone 6 in 2012 op de markt komt zullen de productie problemen wel verholpen zijn….

Grafieken via: 9to5Mac