Sfera review: maak 360° foto's met een iPhone 3GS of iPhone 4

Het Japanse Yudo heeft een iPhone applicatie gemaakt waarmee je 360° foto’s kan maken met een iPhone. De applicatie maakt gebruik van de gyroscoop in de iPhone en weet dus in welke stand de iPhone  zich bevindt en met welke snelheid je de 360° beweging maakt door de ingebouwde versnellingsmeters. Na het openen van de applicatie kom je direct in de camera mode waarmee je een 360° foto kan maken. Als je een keer op het scherm klikt zie je een horizontale lijn in beeld en als je met de klok mee beweegt zie je een oplopend percentage in beeld verschijnen. Als de cirkel van 360° gemaakt is wordt de foto opgeslagen. De 360° sequence is terug te vinden in de applicatie onder Gallery. De applicatie kan gebruik maken van beide camera’s van de iPhone 4. Voor een 360° foto van kleine objecten of van jezelf kan je de Facetime camera gebruiken en de 5 megapixel camera is voor het grotere werk.

De settings van de applicatie zijn minimaal. Je kan geluid opnemen tijdens het maken van een 360° foto en de beeldkwaliteit instellen.

Via de Gallery zijn de foto’s terug te kijken. Om de foto te laten bewegen moet je er doorheen scrollen met je vinger. Nadeel van de applicatie is dat je de gemaakte foto’s niet kan versturen per e-mail of exporteren als een video bestand. Het is wel mogelijk om een 360° foto te delen met een andere iPhone gebruiker die daarvoor een gratis viewer kan downloaden via de App Store. De gemaakte sequence is dus alleen te versturen en te delen met andere iPhone gebruikers. De ontvanger krijgt per mail de sequence met een link naar de gratis Sfera viewer zodat de 360° ook op een andere iPhone te zien is.

Hierbij een test die we hebben gedaan met de Sfera 360° Photo Maker iPhone applicatie. De video is opgenomen met een iPhone 3GS.

Sfera is de eerste applicatie voor de iPhone 4 waarmee je met een hoge resolutie 360° foto’s kan maken. De export functie missen we wel en hopelijk komt die optie nog in een volgende update beschikbaar. Sfera werkt ook op de iPhone 3GS vanaf iOS 4.0.

Een web viewer voor de 360° foto’s is inmiddels in ontwikkeling en zal binnenkort verschijnen. Professionele toepassingen voor bijvoorbeeld makelaars zijn ook mogelijk maar daarvoor moet je contact opnemen met Yudo.  Sfera is te koop via de App Store voor € 1,59 en dat is inclusief de 60% introductie korting die je tot 30 september 2010 krijgt.