Searching for Sugar Man wint Oscar voor beste documentaire met hulp van 8mm Vintage Camera app

Ooit gehoord van de Amerikaanse singer-songwriter Rodriguez? In de jaren zeventig of tachtig was hij in Zuid-Afrika wereldberoemd. De progressieve klasse kwam door zijn maatschappijkritische songs voor het eerst in aanraking met het begrip ‘anti-establishment’ en zijn muziek leverde de soundtrack voor de protestgeneratie.

1

Hoewel er naar schatting een half miljoen van zijn platen werden verkocht in het door boycots geïsoleerde land, bleef Rodriguez zelf een mysterie. Volgens de overlevering zou hij zich tijdens een optreden in de VS voor de ogen van zijn publiek in brand hebben gestoken. Hoewel hij nu wordt beschouwd als een van de grootste talenten van zijn generatie, eindigde hij zijn muziekcarrière als een miskend artiest – zonder een flauw vermoeden van de omvang van zijn populariteit in een heel ander deel van de wereld.

2Vijfentwintig jaar na dato besluiten een platenhandelaar en een muziekjournalist de raadsels rondom deze tragische held te ontrafelen. De reconstructie van deze zoektocht laat zich bekijken als een spannende detective, die je van de ene verbazing in de andere doet vallen. Maar bovenal is Searching for Sugar Man een ontroerende film over hoop, inspiratie en de bezielende kracht van muziek.

Net zoals MobileMac in 2010 al als eerste schreef over de 8mm Vintage Camera app waarmee de documentaire deels is opgenomen, schreven we vorige week al over Searching for Sugar Man, de documentaire over Sixto Rodriguez.

Malik Bendjelloul, acteur, schrijver en regisseur van Searching for Sugar Man won eerder al prijzen op het Sundance Film Festival, Los Angeles Film Festival, en het Durban International Film Festival maar de onderscheiding der onderscheidingen voor zijn documentaire kwam vannacht tijdens de uitreiking van de Oscars. Searching for Sugar Man kreeg een Oscar voor beste documentaire.

Searching for Sugar Man toont de zoektocht van twee Zuid-Afrikanen, een fan en een muziekjournalist naar hun mysterieuze rock-n-roll held, Sixto Rodriguez. Trailers van de film op HD resolutie zijn via deze link te zien. Film liefhebbers hebben de documentaire al op de IDFA 2012 gezien maar daar komt nu vast verandering in.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=8hEojBYmR-o’]