Samsung A9-chip in iPhone 6s gebruikt 20% meer energie dan iPhone 6s A9-chip van fabrikant TSMC

Als je binnenkort een iPhone 6s koopt heb je kans dat er een 14 nm A9-chip van Samsung in zit waardoor de accuduur 20% minder lang meegaat dan in een iPhone 6s met een TSMC A9-chip. Apple laat de A9-chips voor de iPhone 6s fabriceren door Samsung en het Taiwanese TSMC. De laatste fabrikant doet dat blijkbaar net iets beter dan Samsung want de A9-chips van TSMC gaan zuiniger om met energie waardoor je een langere gebruiksduur hebt.

Uit live benchmarks uit China blijkt dat de gebruiksduur van een iPhone 6s met een TSMC A9-chip zo’n 20% langer is dan een iPhone 6s met een Samsung A9-chip. Uit de benchmark blijkt ook dat de TSMC A9-chip ook iets sneller is en de temperatuur van de chip is ook 3 graden lager dan de Samsung chip. Dat laatste is te verwaarlozen maar het 20% verschil in gebruiksduur is ernstig.

De vraag naar de iPhone 6s zo groot dat Apple noodgedwongen meerdere leveranciers moet inschakelen om A9-chips te laten fabriceren. Daarnaast is het ook risicospreiding als er onverhoopt ineens een fabriek verloren gaat door bijvoorbeeld brand of een natuurramp.

Probleem is nu dat iedereen die een iPhone 6s koopt er natuurlijk een met een TSMC A9-chip wil hebben en niet een met een Samsung chip. Zover wij het nu kunnen inschatten kan je dat alleen zien na aankoop. Je hebt dus als consument 50% kans op een goedwerkende iPhone 6s. We zijn benieuwd hoe Apple dat gaat oplossen.
A9