Saffierglas fabriek was niet in staat om genoeg displays te leveren voor iPhone 6

In aanloop naar de lancering van de iPhone 6 en de 6 Plus waren er veel geruchten dat de nieuwe smartphones van Apple zouden worden voorzien van saffierglas. In een bericht in The Wall Street Journal staan een aantal onthullingen die aangeven dat saffierfabrikant, GT Advanced Technologies in Arizona er een puinhoop van heeft gemaakt.

GT Advanced had opdracht gekregen van Apple om saffierglas te produceren voor de iPhone 6 maar ging in oktober failliet toen bleek dat het bedrijf niet in staat was om dat voor elkaar te krijgen. Daarnaast hebben aandeelhouders en medewerkers van de fabriek vlak voor de lancering van de iPhone 6 massaal aandelen verkocht en daarna het faillissement aangevraagd. Daar lopen nu rechtszaken over en zodoende komt er nu af en toe wat informatie naar buiten over de werkwijze van de fabriek en de connectie met Apple.

Apple is hier niet blij mee maar uit het artikel blijkt wel dat Apple alles op alles zet om de productiekosten laag te houden alleen kon de leverancier zich niet aan meerdere afspraken houden. Saffierglas groeit in schalen en dat proces duurt 30 dagen. Saffier is daardoor veel sterker dan glas en in staat om extreme impact te weerstaan zonder dat er krassen of barsten op het saffierglas ontstaan.

GT Advanced is maanden bezig geweest om het productieproces onder de knie te krijgen maar dat is uiteindelijk niet gelukt. Toch had het bedrijf honderden medewerkers in dienst genomen die uiteindelijk niets te doen hadden. Toen de productie uiteindelijk begon was slechts 50% van het saffierglas bruikbaar.

Apple sloot een contract af met GT waarin staat dat Apple niet verplicht is om het saffierglas van GT af te nemen en dat het bedrijf ook geen saffierglas mocht leveren aan andere bedrijven. Uiteindelijk zullen we in de toekomst toch een iPhone kunnen verwachten met een display van saffierglas. Eerder deze maand bleek al dat Apple een doorstart wil maken met het bedrijf in Arizona.

Apple gebruikt nu ook al saffierglas voor de iPhone 5s, iPhone 6 en de 6 Plus. Dit zit in de vingerafdruksensor en in de camera lens op de achterzijde.

saffier