Runkeeper stuurt data van iOS gebruikers door tijdens gebruik en van Android gebruikers ook als de app afgesloten is

Donderdag verscheen er een bericht van Nieuwsuur dat de Runkeeper applicatie gegevens deelt met derden en dat ook doet als de applicatie uit staat. Wij gingen er vanuit dat iOS gebruikers ook kwetsbaar zijn als de app is afgesloten maar dat klopt niet. Als je de app op je iPhone afsluit dan worden er verder geen gegevens meer gedeeld. Bij Android gebruikers blijkt dat wel het geval te zijn.

Dat zou je kunnen afdoen als populistisch aandikken maar de Noorse onderzoekers zijn natuurlijk niet op hun achterhoofd gevallen. Ze ontdekten dat de iOS applicatie tijdens gebruik ook gegevens doorstuurt naar trackers van derde partijen:

“we also validated these results by using a same test procedure testing the iOS application in end of January 2016. We found similar results”.

Privé gegevens die worden gedeeld met derden dat is het waar het in dit geval om gaat. Runkeeper is daar niet uniek in want er zijn meer leveranciers van applicaties die gegevens delen. iOS-gebruikers hebben natuurlijk wel wat te vrezen omdat hun gegevens worden opgeslagen en uiteindelijk kunnen worden gebruikt voor commerciële activiteiten.

runkeeper