Rugzak journalistiek: live in de uitzending via een iPhone en Qik

Televisie verslaggever Jeremy Jojola uit New Mexico heeft vorige week via zijn iPhone live verslag gedaan. Daarvoor heeft hij Qik gebruikt en een iPhone met een jailbreak. Qik is ook gratis verkrijgbaar in de App Store maar heeft helaas nog geen live streaming mogelijkheid omdat Apple dat niet toestaat i.v.m de hoge bandbreedte die de applicatie verbruikt via een 3G verbinding.

Een Amerikaanse school voor journalistiek (Poynter Institute) wat naast onderwijs ook een onderzoekscentrum heeft wat zonder winstoogmerk journalistiek bestudeert heeft verslaggever Jeremy Jojola geïnterviewd en zijn bevindingen online gezet.

Hoe werkt Qik?

Jeremy Jojola: Qik is een programma wat je op een mobiele telefoon kan installeren en waarmee je live video kan uitzenden wat te zien is op de website van Qik. Je maakt een account aan op Qik.com waarna iedereen de video’s kan zien op je persoonlijke gratis Qik account. Het Qik adres van Jeremy Jojola is www.qik.com/jeremyjojola.

news2

De live video die via de iPhone in de uitzending te zien was is gemaakt door een producer. De iPhone had geen microfoon en de verslaggever had ook geen (IFB) oortje om de vragen uit de studio te horen. Volgens Jojola was dat wel even wennen. Ook is er via Qik een vertraging van vier seconden waardoor Jojola vier seconden eerder moest beginnen met praten voordat hij in de uitzending was. De vragen vanuit de studio waren vooraf afgesproken en de cue voor een vraag kreeg hij via de producer die de iPhone ook vasthield.

Audio

Voor de live uitzending had Jojola het audio van de iPhone niet uitgebreid getest. Daardoor is er er nog veel omgevingsgeluid te horen. De volgende keer gaat hij een Bluetooth headset proberen of iets anders.

Gaan iPhones en Qik de huidige live verslaggeving veranderen?

Jolola: om een satelliet wagen op een plek te krijgen waar op dat moment breaking news is, is een hoop gedoe. De auto moet ingvlogen worden, er moet een goede plek gevonden worden omdat de  satellietschotel van de wagen naar de juiste satelliet gericht moet worden, er moeten kabels uitgerold worden en er moet een cameraploeg komen. Kostbare tijd en de verslaggever is meestal als eerste ter plaatse. Die kan met zijn iPhone en Qik binnen een paar seconden live.

Wat Jolola er vergeet bij te vertellen is dat het signaal van Qik ook eerst omgezet moet worden naar een broadcast norm. Het live signaal van de Qik stream moet via de webpagina omgezet en geschaald worden. Daarbij moet het signaal ook digitaal (SDI) en synchroon gemaakt worden.

news

Volgens Jolola is de technologie goedkoper en sneller en het gaat alleen maar beter worden. Welke hoofdredacteur is het daar nou niet mee eens? Hij voegt er aan toe dat binnen enkele jaren verslaggevers deze technologie standaard in hun broekzak hebben zitten. Hij hoopt op de dag dat er groot nieuws is en dat hij via zijn iPhone en Qik zonder satellietwagen en cameraman de wereld kan laten zien wat er gaande is. Volgens Jolola komt die dag al heel snel.

Veel journalisten experimenteren op dit moment met live video via de mobiele telefoon en daar zijn inmiddels ook een aantal oplossingen voor. Zelf hebben we eerder dit jaar een test gedaan met Me on TV met een Nokia N95 en dat vergeleken met Qik op een gejailbreakde iPhone 3G. Het beeld en geluid van de iPhone was aanzienlijk beter dan Me on TV. Daarbij is Qik gratis. Ook is de Quicktime video codec van de iPhone beter dan die van andere GSM toestellen. Daardoor is de beeldkwaliteit beter. Voor het audio probleem is inmiddels al een oplossing bedacht door Neal. Hij stuurde ons deze oplossing inclusief iPhone 3GS statief wat we binnenkort gaan testen. Totdat HDTV de nieuws markt gaat veroveren is het een zeer goed en goedkoop alternatief voor nieuwszenders. Ook na de invoering van 1080i HDTV is het vast niet erg om naar een postzegeltje te kijken met breaking news wat afkomstig is van een iPhone.

Bekijk de uitzending van verslaggever Jeremy Jojola:

De voorbereidingen voor de live uitzending kan je zien op zijn Qik pagina.

Qik zonder live stream functie is gratis verkrijgbaar in de App Store en werkt alleen op een iPhone 3GS. De Qik versie met ondersteuning voor live streaming van video is alleen te installeren via een jailbreak. Voordeel is wel dat Qik al werkt met een iPhone 2G en de iPhone 3G en 3GS. Hoe je het kan installeren hebben we hier beschreven.