Review Novatel Wireless Mifi 2352 Portable webserver voor de iPhone

Novatel Wireless stuurde ons de Mifi 2352 een mobiele hotspot voor een review. De Mifi 2352 is ideaal om te gebruiken in combinatie met een WiFi-only iPad maar aangezien het nog ongeveer een maand gaat duren voordat wij onze iPad ontvangen hierbij alvast een review van de Novatel Wireless Mifi 2352. Handig als je ook een iPad gaat bestellen met alleen WiFi maar je kan de MiFi ook gebruiken met een iPhone, Macbook, netbook, Blackberry, digitale camera, netbook etc, etc.

MiFi? De MiFi is een portable WiFi kastje wat werkt met een accu of op netspanning. Voor de dataverbinding heb je een 3G simkaart nodig. Handig om met één of meerdere iPhones, Macbooks e.d. gebruik te maken van de 3G dataverbinding van een simkaart. Met de WiFi heb je een tethering oplossing in je binnenzak. Je kan simkaarten van de grootste Nederlandse providers (T-Mobile, Vodafone, KPN) gebruiken in de MiFi maar je moet wel rekening houden met het dataverbruik. De MiFi heeft een snellere dataverbinding dan de iPhone. Bij onze testen bleek dat de UP en Download snelheden makkelijk HDSPA snelheid halen op het KPN netwerk in plaats van het gangbare UMTS.

In de verpakking van de Mifi 2352 zit een USB oplader, een netstekker om de Mifi op te laden, Europese en buitenlandse netstekkers voor gebruik in het buitenland, een handleiding, een accu en de Mifi 2352. Voor het eerste gebruik moet je de 1530mAh-accu vier uur opladen. De MiFi 2352 is eenvoudig via een webbrowser te configureren. De verbindingen zijn te beveiligen met een wachtwoord via een WEP, WPA, of WPA2 protocol. De MiFi kan andere hardware zoals bijvoorbeeld een Macbook via DHCP voorzien van een IP-adres.

De onderkant van de MiFi is gemaakt van rubber zodat de MiFi niet snel ergens vanaf kan glijden. De MifI is kleiner dan een iPhone maar wel iets dikker. Het batterijklepje is eenvoudig te openen waarna je een uitsparing ziet voor de simkaart en de ruimte voor de standaard 1530mAh-accu. In de MiFi zit ook standaard een 2GB micro SD kaartje zodat je de MiFi kan gebruiken als netwerkschijf. Via een webbrowser zijn de data gegevens te benaderen en dat is met de huidige goedkope Micro SD kaartjes een goedkope oplossing om bijvoorbeeld films te kijken.

De Micro SD kaartjes zijn eenvoudig te verwisselen en de uitsparing zit aan de zijkant van de MiFi. Wij hebben de MiFi op een acculading bijna 4 uur kunnen gebruiken en hebben toen uitgebreid getest met zowel dataverbindingen als het benaderen van gegevens op het Micro SD kaartje via een browser.

Op de bovenkant van de MiFi zit de aan en uit knop. De blauwe WiFi indicator laat zien of er een verbinding beschikbaar is. Het opstarten van de MiFi gaat vrij snel na een seconde of 20 zit je op het internet. Je kan de MiFi tijdens gebruik gewoon in je tas laten zitten en tijdens een lange treinreis hebben we als test prima kunnen internetten op een Macbook via de MiFi.

De Novatel Wireless Mifi 2352 portable webserver is een zeer krachtige mobiele oplossing voor als je een betrouwbare snelle verbinding nodig hebt. Het is ook veel wat de iPhone niet heeft zoals tethering. Als test hebben we een aantal Apps gebruikt om video via de MiFi live te streamen en dat werkte prima. De bandbreedte via Qik met een MiFi verbinding is bijna vijf keer zoveel als via een 3G verbinding en dat met dezelfde simkaart.

Over dat laatste willen we nog wel kwijt dat telecom providers niet blij worden van dit soort kastjes. Als je er normaal gebruik van maakt dan is er niets aan de hand maar als je met 5 personen tegelijkertijd op het internet gaat browsen en dan ook nog eens wat YouTube video’s kijkt dan heb je (mogelijk) een probleem. Pre-paid data is erg in opkomst op dit moment en wij kwamen al databundels tegen van 2,50 per dag met ongelimiteerd data gebruik. Dus als je een keer echt gek wil doen maak dan daar gebruik van. De Novatel Wireless Mifi 2352 is ideaal voor de WiFi-only iPad maar vooral voor onderweg zoals op de camping, in de trein, in de tuin etc, etc. Omdat je de MiFi 10 meter bij je vandaan kan zetten is het stralings technisch ook wat beter voor je gezondheid.

Binnenkort publiceren we nog een uitgebreide review van de Novatel Wireless Mifi 2352 met een iPad.

Technische specificaties:

  • Netwerk verbindingen: 802.11 b/g – GPRS – UMTS – HSDPA
  • Afmetingen: 62 x 98 x 15
  • Gewicht: 80 gram
  • Bereik rondom de MiFi: 10 meter
  • GPS- enabled
  • Kan 5 verbindingen tegelijkertijd verwerken
  • Beveiligde verbinding
  • Snelheid: Downlink: 7.2 Mbps, uplink: 5.76 Mbps
  • Verbinding via USB en Wi-Fi 802.11 b/g mode

Meer informatie via: Novatel Wireless en de MiFi is online te bestellen voor € 178.24 exclusief verzendkosten