Review: NDrive Benelux iPhone navigatie software

NDrive vroeg ons vorige week na de prijsverlaging van de navigatie software voor de Benelux om de navigatie software te testen. Dat hebben we gedaan en het is handig maar net zoals andere iPhone navigatie software nog steeds geen vervanging voor een echt autonavigatie systeem. We weten niet of het aan de ingebouwde GPS van de iPhone ligt of aan de software maar met NDrive raak je vaak de weg kwijt en dat is voor navigatie software niet handig. Ook als er een afslag komt die je moet nemen hoor je op het moment dat je de afslag bijna passeert dat je moet afslaan. Dat hebben we nog niet meegemaakt met andere navigatie software voor de iPhone. NDrive is in de auto niet echt bruikbaar maar je kan het ook gebruiken als voetganger en dan kan de software het goed bijbenen.

Na het opstarten van de NDrive applicatie kies je de (gesproken) navigatie taal en heb je al vrij snel een GPS signaal. Je kan in en uitzoomen op de kaart en gebruik maken van 2D of 3D weergave. Via een icooontje zie je de status van het GPS signaal.

Via het menu zijn de belangrijkste functies eenvoudig te benaderen. Navigeren kan naar een adres, thuis, recente locaties, favorieten, IP (interessante punten) zoals restaurants, hotels, ziekenhuizen, etc, etc, IP in de omgeving, coördinaten, postcode en route. Het navigeren via je iPhone adresboek is helaas niet mogelijk.

Via de instellingen zijn de navigatie functies snel aan te passen. Geluid, stemmen, talen, verlichting, kaartweergave, 3D herkenningspunten, veiligheidsopties etc, etc. Kortom de standaard instellingen die je bij alle navigatie software zal aantreffen. Wat afwijkt is een adventure mode waarmee je door een bos, weiland etc, etc kan navigeren. Handig als je in het bezit bent van een Land Rover of een Hummer.

De kaarten van NDrive zien er verzorgd en goed uit. De IP (interessante punten) zijn goed en duidelijk aangegeven met gedetailleerde gegevens. Van bezienswaardigheden zijn ook 3D animaties te zien als je er op klikt. Weergave van de kaarten kan in portret en in landscape mode.

NDrive maakt gebruik van de kaarten van Teleatlas. Ook TomTom, Sygic en Route66 maken daar gebruik van dus aan het gebruikte kaartmateriaal kan het niet liggen maar navigeren met NDrive was bij ons op 2 iPhone 3GS toestellen niet best. NDrive verloor regelmatig het “zicht” met de navigatie satellieten, raakt snel de weg kwijt en geeft instructies voor een afslag altijd te laat. Daarbij kregen we ook op een recht stuk snelweg ineens te horen dat we linksaf moesten slaan, terwijl er geen afslag te zien was. Wat ook ontbreekt is Lane assist (rijbaanindicatie) en dat zou er wel in moeten zitten. Pluspunt is wel dat NDrive een snelle GPS fix heeft als de software even de weg is kwijtgeraakt.

Waarom de NDrive software in een auto niet goed functioneert weten we helaas niet. Dit kan aan de gebruikte iPhones liggen maar ook aan de software. De voetgangers mode werkt wel goed. De gesproken instructies zijn wel vrij irritant omdat je ze via een soort vocoder stem hoort.

NDrive is vorige week in prijs verlaagd van €29,99 naar €9,99 en te koop via de App Store.