Review: LifeProof frē iPhone 5 Case

Het is voor veel iPhone 5 eigenaren regelmatig een dilemma, neem ik hem mee naar de zee, speeltuin, bouwplaats, in de regen, op vakantie, wintersport etc, etc. Water, zand, modder en sneeuw zijn al snel dodelijk voor een iPhone maar daar heeft LifeProof wat op gevonden. De LifeProof frē iPhone 5 Case zorgt ervoor dat je een iPhone 5 onder de meest extreme omstandigheden gewoon kan blijven gebruiken.

lifeproof2

Volgens de fabrikant is de LifeProof frē case waterdicht tot twee meter onder water gedurende 30 minuten. Dat hebben we niet getest maar via de LifeProof YouTube pagina kan je zien dat het kan.

blub

Wij denken dat je daar betere oplossingen voor hebt en het gaat ook wel eens mis en dan is de schade op zijn minst € 676 voor een nieuwe iPhone 5. De LifeProof frē heeft een IP68 classificatie wat staat voor drukwaterdicht, in andere woorden:  beschermd tegen verblijf onder water.

lifeproof01

De LifeProof frē iPhone 5 Case zit in een verpakking van karton met een flap. Op de doos veelvuldig de teksten dat de case water, vuil, sneeuw en schockproof is. Als je flap opent zie je de case zitten met de 7 redenen om voor de LifeProof case te kiezen.  In deze review kan je lezen of de LifeProof frē inderdaad handig is. Als je denkt dat dit de ultieme case is om je iPhone 5 te gebruiken als ijshockeypuck met videofunctie of als vervanging van je onderwater handycam dan moeten we je helaas teleurstellen. In vrijwel alle andere gevallen moet je zeker verder lezen. lifeproof02

Op de verpakking van de Lifeproof frē case staat dat de case shockproof tot een val van 2 meter volgens de militaire 810F-516.5 norm. Op de LifeProof website lees je alleen wel dat die militaire specificatie geen garantie is bij een val.

“Although LifeProof is designed and tested to military specifications, you should not intentionally drop your case or subject it to harsh treatment as you may get unlucky and accidentally exceed the ability of the LifeProof case to protect your phone”.

Daarbij ook de waarschuwing dat het glas van je iPhone 5 bij een schok of val met de case kan breken. Je moet de case dus meer zien als een airbag die als je geluk hebt de val breekt. Bij water af valschade kan je bij de fabrikant aankloppen voor een nieuwe iPhone maar LifeProof geeft alleen garantie op de case en niet op je iPhone 5:  Company’s limited warranty applies only to the Product. Iets wat je voor aankoop wel moet weten.

lifeproof4

In de verpakking zit naast de LifeProof frē iPhone 5 Case een checklist, handleiding, een doekje om je iPhone 5 goed schoon te maken en een verloopplug (met extra reservedopje voor de koptelefoon ingang) om een koptelefoon aan te sluiten. Het bijgeleverde schoonmaakdoekje pluisde erg waardoor de case vol zat met stofjes. Dit kan je ondervangen door een brillendoekje te gebruiken.

 

lifeproof5

De case is van binnen en buiten goed afgewerkt. De plekken die je kan openen zoals de dockconnector en hoofdtelefoon ingang zijn voorzien van een gele afdichtende laag of ring van rubber. Rondom de bodem van de case zit aan de binnenkant een elastiek van rubber die zorgt voor een goede afdichting als je de LifeProof frē case sluit.

lifeproof6

Voor het eerst gebruik moet je de LifeProof frē case één uur in een bak met water leggen met een beker op de case. Het volledig onderdompelen geeft je een extra check of de case echt 100% waterdicht is. De 10 centimeter onderwater overleefde onze test case prima.

lifeproof9

Links zie je het schroefje wat je in de hoofdtelefoon ingang schroeft. In het midden de afsluitbare dockconnector en rechts de achterkant van de LifeProof frē case. Het klepje voor toegang tot de dockconnector kan je 10,000 keer openen. In Jip-en-Janneketaal is dat 10 jaar lang 3 maal daags het klepje openen. Aan de onderkant tref je ook waterdichte uitsparingen aan voor de luidsprekers en de microfoon van de iPhone 5. Alle knoppen van de iPhone 5 zijn prima te bedienen.

lifeproof10

Aan de achterkant van de case zit een kijkvenster voor het Apple logo en uitsparingen voor de flitser en een dubbele gecoate glazen lens voor de camera. Hierdoor blijft de foto en videokwaliteit goed, scherp en helder, boven en onderwater. Aan de onderkant van de case tref je het LifeProof logo aan. De case met iPhone 5 inhoud overleefde de eerste testdag op het strand in de stromende regen met vlag en wimpel maar de LifeProof frē zal ook in de zomer op het strand een hit worden en een paar spatjes water in de branding prima overleven.

lifeproof12

De LifeProof frē is vooral handig voor mensen in de bouw, offshore, ouders met kleine kinderen, avonturiers, wandelaars, in de sneeuw, op en deels in het water, op vakantie, tijdens het mountainbiken etc, etc. De LifeProof frē iPhone 5 Case is slechts anderhalve millimeter dik en weegt maar 29 gram.

lifeproof3

Een iPhone 5 in een LifeProof frē Case roept al snel de vergelijking op met een actiecamera maar is dat niet. Een iPhone 5 is robuust maar niet geschikt voor off-road of extreme toepassingen. De case kan veel hebben maar de iPhone 5 elektronica is niet geschikt om harde klappen op te vangen en voor langdurig gebruik in extreme kou, hitte of onder water. Daarvoor kan je beter een GoPro camera kopen die momenteel al vanaf € 249 (White Edition) verkrijgbaar is. Een iPhone 5 is ook een zeer kostbare action camera als er iets mis gaat.  Als je echt wil stunten en onderwater wil gaan koop dan een GoPro, die is er echt voor gemaakt en dat zie je ook als je de onderwaterbeelden vergelijkt die gemaakt zijn met een iPhone 5 in een LifeProof frē en een GoPro.

lifeproof11

Na een week de LifeProof frē getest te hebben zien we dagelijks het nut van de case. Als je kookt en met je handen in het meel zit kan je gewoon een gesprek beantwoorden en daarna spoel je de meel gewoon van je iPhone. Kleine kinderen met plakkerige handjes mogen de iPhone 5 nu ook gebruiken boven de vloer van natuursteen. De overlevingskans van de iPhone 5 in de LifeProof frē case is in handen van kleine en grote mensen ineens een stuk groter.

De LifeProof iPhone 5 case is te koop voor € 79,95 via Dress My Mac

lifeproof13

Omdat de iPhone 5 volledig afgesloten zit in de case ondervonden we bij sommige telefoongesprekken enige resonantie. Het audio in de case zorgt tijdens het gesprek soms voor trillingen. Dat was eerder vreemd dan hinderlijk maar de beller was goed te verstaan. Verder hebben we geen noemenswaardige problemen kunnen vinden. Wel willen we nogmaals benadrukken dat wat ons betreft de case vooral spatwaterdicht en stofdicht is en enige impact kan weerstaan. De bijgeleverde handleiding is wat summier, voor uitgebreide instructies verwijzen we je graag door naar de LifeProof website.

De LifeProof case is niet goedkoop en zal je al snel goedkoper aantreffen via bijvoorbeeld Marktplaats. Dat lijkt in eerste instantie misschien een koopje maar al gauw zal blijken dat je een imitatie LifeProof case hebt gekocht. De originele LifeProof iPhone 5 cases zijn alleen via de officiële dealers te koop. In elke LifeProof case zit een unieke ID code die je via de LifeProof website op echtheid kan controleren.

LifeProof