Review: iPhone sleeve van FeuerWear gemaakt van een brandslang

Het Duitse FeuerWear stuurde ons handyhülle Mitch om er een review van te maken. De iPhone sleeve is gemaakt van gerecyclede brandslangen van de Duitse brandweer. Het materiaal is langdurig gebruikt door de brandweerlieden en heeft extreme hitte, vuil en vuur weerstaan en duizenden kubieke meters water getransporteerd. Voordat er iPhone hoesjes of andere producten zoals messenger bags van worden gemaakt maakt FeuerWear de brandslangen grondig schoon.

FeuerWear lijkt wel een beetje op Freitag want ditmaal zijn er weer twee broers die iPhone hoesjes, houders voor documenten, portemonnees,  sleutelhangers en tassen maken van gerecycled materiaal. Ditmaal niet van zeil van vrachtauto’s maar van brandslangen. Martin Klüsener is in 2005 gestart met FeuerWear en vanwege het succes ging in 2008 ook zijn broer Robert bij het bedrijf aan de slag. Na een experimentele fase met materiaal als canvas, zeildoeken en vrachtwagenzeil kozen ze brandweerslangen omdat deze niet alleen zeer duurzaam zijn maar ook een geheel andere uitstraling hebben. In de testfase verkocht Martin vanuit de kelder van zijn ouders tassen die met de hand gemaakt werden van surf en zeildoeken. Zijn doel was destijds om één tas per dag te verkopen. Inmiddels verkoopt FeuerWear zo’n 40.000 items per jaar.

Martin en Robert Klüsener

Door de toenemende vraag naar FeuerWear producten hebben de broers inmiddels een naai atelier in Polen waar de tassen en de sleeves gemaakt worden. Feuerwehr maakt naast brandslangen ook gebruik van gerecyclede autogordels en vrachtwagenzeil.

Brandslangen zijn na langdurig gebruik niet meer betrouwbaar en worden regelmatig vervangen. In veel brandweer kazernes was de afvoer van oude brandslangen probleem en een kostbare procedure. Het legaal recyclen van de brandslangen is dankzij de FeuerWear producten een uitkomst voor veel Duitse brandweerkazernes en in 2011 verwerkte FeuerWear 40 kilometer brandslang tot nieuwe producten.


Dankzij de hoge treksterkte van het polyester garen en de synthetische rubber voering zijn de iPhone hoesjes zeer sterk en duurzaam. In Duitsland zijn brandslangen over het algemeen wit en rood en de producten die ze verkopen die zwart zijn worden gemaakt van brandweerslangen die binnenstebuiten zijn gekeerd. Soms zijn er gelimiteerde producten verkrijgbaar als FeuerWear bijvoorbeeld nieuwe Duitse brandweerslangen op de kop kan tikken die geel van kleur zijn. Deze gelimiteerde (neon yellow) edities zijn vaak binnen een paar uur uitverkocht en alleen te koop via de online shop. Feuerwear is sinds 2011 ook in Nederland te koop en iPhone sleeve Mitch kost € 39 en is ook verkrijgbaar bij de 32 verkooppunten in Nederland.

Wij kregen een Mitch iPhone sleeve die gemaakt is van een witte brandslang. Het witte polyester garen voelt vrij zacht en niet onaangenaam aan. In de sleeve een bedrukte insert van karton met een beschrijving van de sleeve. Als je goed kijkt zie je dat het materiaal niet helemaal nieuw is en er staan nog markeringen op. Het hoesje is geschikt voor de iPhone 3G, 3GS, 4 en 4S. De hoes is gemaakt van twee losse delen die aan elkaar zijn gestikt. De randen van het hoesje zijn rondom doorgestikt en voorzien van een zwarte polyester rand.

De hoes heeft bijna de dikte van een iPhone 4 en sluit minder strak aan dan de meeste iPhone sleeves. De hoes is voorzien van een trekkoord wat is gemaakt van autogordel en voorzien van het FeuerWear logo. Om er voor te zorgen dat de iPhone niet snel uit de hoes valt dient het trekkoord ook als afsluiting van de sleeve. Het klittenband aan de voorzijde van het hoesje zorgt dat het trekkoord goed vast blijft zitten. Aan de achterzijde van de sleeve zit een lus zodat je de sleeve ook aan een broekriem kan hangen. De binnenkant van de sleeve is aan de voorkant voorzien van microfiber wat er voor zorgt dat het display van je iPhone schoon blijft.

Iedere sleeve is uniek want gemaakt van een uniek deel van een brandslang wat door intensief gebruik de kenmerkende FeuerWear uitstraling heeft gekregen. De FeuerWear iPhone sleeve is erg duurzaam en sterk en zorgt er zeker voor dat veel dagelijkse iPhone ongelukjes zonder schade aflopen.

De afmetingen van de  Mitch iPhone sleeve zijn in de sleeve: hoogte 12 cm, breedte 6,3 cm en dikte (zonder iPhone in de sleeve) 0.8 cm. De totale breedte van de sleeve is 8,5 cm en 13,5cm hoog. Wij vinden de sleeve wat aan de grote kant maar als dat geen probleem is dan heb je een zeer robuuste sleeve die je iPhone zeer goed zal beschermen. Het gerecyclede materiaal is niet totaal verwoest en ziet er prima uit. De stiksels in de hoes zijn van sterk nylondraad en hebben een industriële kwaliteit. Als je een iPhone 4 in de sleeve stopt steekt de bovenkant ook niet uit de hoes en bij een val op de bovenzijde van de hoes zal de iPhone ook niet snel beschadigen. Bij de meeste andere sleeves valt de iPhone dan vrijwel direct uit het hoesje.

iPhone sleeve Mitch kost € 39 en is niet alleen online te koop maar ook verkrijgbaar bij de 32 verkooppunten in Nederland.