Review: iFixit transparante achterkant van glas voor de iPhone 4

In januari kwamen de eerste modificatie tegen op een Chinese website waar de achter en de voorkant van een iPhone 4 waren bewerkt met verfafbijt zodat de zwarte verf van de iPhone 4 verdween en er een transparante voor en achterkant van glas overbleven. Het idee was leuk maar niet echt doordacht omdat een transparante achterkant vergelijkbaar is met het probleem wat Apple het afgelopen jaar heeft gehad met de witte iPhone 4. Door invallend licht in de lens van de camera van de iPhone 4 worden de foto’s overbelicht en werkt de flitser ook niet goed meer. iFixit heeft het idee overgenomen maar heeft het achterpaneel zo gemaakt dat je geen last hebt van invallend licht.

We ontvingen ons review exemplaar van iFixit verpakt in bubbeltjesplastic en de achterkant van glas was keurig voorzien van folie op de voor en achterkant om krassen te voorkomen.

iFixit heeft ook rekening gehouden met de lichtinval die een transparante achterkant veroorzaakt in de camera en heeft de randen rond de camera en een deel van het frame zwart gelaten. Dat oogt misschien iets minder mooi maar zal er voor zorgen dat je een functionerende iPhone 4 hebt in plaats van een iPhone 4 met een transparant plastic achterkantje met de bijbehorende ellende.

De demontage van de achterkant van de iPhone 4 is vrij eenvoudig en er is een handleiding voor dummies beschikbaar op de iFixit website. Na het verwijderen van de 2 schroeven aan de onderkant van de iPhone 4, druk je met een vinger op de achterkant van glas en schuif je hem voorzichtig omhoog waarna de achterkant los komt van de behuizing. Wij hadden het geluk dat onze iPhone 4 was voorzien van standaard Phillips #00 (kruiskop) schroeven maar nieuwere iPhones 4 zijn voorzien van pentalobe (bloemvormige) schroeven waardoor het openen van de iPhone 4 iets ingewikkelder is geworden. Bij iFixit kan je ook de iPhone 4 Liberation Kit bestellen voor € 9,95 waarmee je de pentalobe schroeven ook kan verwijderen.

Na het openen van de iPhone 4 is het verstandig om de “ingewanden” van je iPhone 4 te ontdoen van stofresten die er door dagelijks gebruik in komen. Het verwijderen kan je het beste doen door er hard op te blazen of iemand te zoeken die een perslucht apparaat in huis heeft. Een blaasbalgje om de sensor of lens van een digitale camera schoon te maken werkt ook prima.

Na het verwijderen van de beschermfolie aan de onderkant moet je de transparante achterkant van glas alleen aan de zijkant vasthouden om vingerafdrukken te voorkomen.

Het plaatsen van de achterkant werkt eenvoudig. Als je de haakjes aan de onderkant goed hebt gepositioneerd laat je de cover voorzichtig naar beneden zakken in de uitsparingen. Daarna druk je de cover voorzichtig aan de bovenkant naar beneden zodat de achterkant goed op zijn plaats komt te zitten.

Pas als je de schroefjes in de behuizing aandraait zal de achterkant op de juiste positie komen te zitten. Draai de schroeven niet te strak aan, vast is vast.

Na het verwijderen van de beschermfolie van de achterkant zit er op de lensopening ook nog een klein stukje folie om de uitsparing van glas voor de lens te beschermen. Dit verwijder je voorzichtig met je vingernagel en verwijder het hechtmiddel wat eventueel overblijft met een brillendoekje.

Je kan het aanblik van je iPhone 4 nog interessanter maken door ook het beschermplaatje van je logic board te verwijderen maar volgens iFixit kan dit er toe leiden dat je iPhone 4 niet goed meer functioneert. Prachtig maar wij hebben voor de bovenstaande optie gekozen.

De transparante achterkant van glas voor de iPhone 4 is te bestellen via de website van iFixit voor $29,95 en dat is exclusief verzendkosten. Denk er ook aan dat je voor het verwijderen van de achterkant een Phillips #00 schroevendraaier of een Pentalobe schroevendraaier nodig hebt. De eerste is bij elke Gamma te koop maar de Pentalobe schroevendraaier alleen bij iFixit.