Review: Google Chromecast

De Google Chromecast is nog niet te koop in Europa en alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten. Dat klinkt vervelend maar daar hebben we natuurlijk USA2YOU.nl voor. USA2YOU is een Amerikaanse freightforwarder of in gewoon Nederlands een doorzendbedrijf in de USA. Dit 2-mans bedrijf wordt gerund door 2 Nederlandse broers: Richard Kuipers in de USA en Remco Kuipers in NL die dagelijks dit soort items verwerken. Als er iets uitkomt in de Verenigde Staten wat hier (nog) niet verkrijgbaar is bestel je het via USA2YOU waarna het pakketje al na enkele dagen op je deurmat ligt. Eerder hebben wij al tot volle tevredenheid een iPad 1 en een iPad 2 via USA2YOU aangeschaft en de Google Chromecast voor deze review werd beschikbaar gesteld door USA2YOU.nl waarvoor dank!

chromecast1

Met Google’s hdmi-dongle met de naam Chromecast stream je video met je Mac, pc, Android of iDevice als afstandsbediening naar je televisie. Content haalt de Google Chromecast (casting) direct via WiFi van internet zodat je een iPhone, iPad of ander device gewoon kan blijven gebruiken of uitzetten omdat je device niet dient als streaming device. Het werkt eenvoudig via een minimale configuratie en is ook nog eens een stuk goedkoper dan Apple’s Apple TV maar geen vervanging.

chromecast2

De Chromecast zit verpakt in een doosje van karton met de tekst dat het de eenvoudigste manier is om online video op je TV te zien. Op de doos treffen we o.a. het bekende YouTube icoontje aan plus het onlangs in Nederland geïntroduceerde Netflix.

chromecast3Als je het doosje uit de verpakking van karton schuift zie je in de binnenste flap een korte uitleg om de Chromecast aan je TV te verbinden plus een link naar een setup pagina op internet. Als je televisie voorzien is van een hdmi 1.4 MHL-poort dan heeft de Chromecast geen voeding nodig.

chromecast4Als je televisie geen hdmi 1.4 MHL-poort heeft kan je de bijgeleverde USB-kabel gebruiken of een iPhone of iPad adapter om de Chromecast van voeding te voorzien. De bijgeleverde Amerikaanse adapter past niet in Nederlandse stopcontacten maar daar zijn verloopstekkers voor verkrijgbaar. De meeste televisie toestellen met een hdmi- ingang zijn overigens standaard voorzien van een USB-poort.

chromecast5

In de doos tref je naast de Chromecast ook een summiere product omschrijving aan, een micro-usb-kabel, hdmi-verlengkabel en een voeding.

chromecastAls je de Chromecast vergelijkt met de Apple TV dan is Apple’s kleine zwarte doosje wel duurder maar heeft voor Mac gebruikers meer mogelijkheden. Locale video of muziek direct vanaf je iPhone of iPad streamen naar je TV is niet mogelijk met de Chromecast.

app1iOS gebruikers moeten voor het installeren van de gratis Chromecast iOS app op bezoek in de Amerikaanse App Store. De Chromecast app is helaas nog niet in Nederland verkrijgbaar. Om de app te downloaden heb je een Amerikaans iTunes account nodig wat gratis aan te maken is met een adres van bijvoorbeeld een pizzeria in de VS. app2Na het downloaden van de Chromecast app configureer je de Chromecast via enkele stappen op je iDevice, Mac, pc of Android. Binnen 1 minuut laat je YouTube of Netflix content zien op je televisie.

app3

We hebben de Chromecast ook getest via de Chrome-browser op een pc en dat werkt met beperkingen. Op een pc is het niet mogelijk om een .mkv bestand soepel te laten streamen van je pc naar de Chromecast. Dit ligt deels ook aan de rekenkracht van je computer. Op onze MacBook Pro die grafisch toch iets beter weet te presteren dan een plastic wegwerp Vaio notebook ging het al veel beter.

Om te streameen via de Chrom-browser moet je dus op zoek naar video content die je pc of Mac goed en snel kan coderen en streamen en je hebt een snel WiFi netwerk nodig. Het is handiger om een .MKV video bestand eerst te converteren naar een standaard MP4 video bestand zoals .3gp, .avi, .mov, .m4v, .mkv, .ogv, .ogm en .webm. Bij ons functioneerden .m4v video bestanden die we converteerden met het gratis Handbrake het beste.

app4Met YouTube is ook een afspeellijst te creëren met een wachtrij die zelfs door meerdere devices in hetzelfde netwerk gecreëerd kan worden. Via Google Play Music kan je lokale muziek afspelen en via een tabblad in de Chrome-browser van je desktop kan je natuurlijk ook gebruik maken van bijvoorbeeld Spotify.

streamHet is mogelijk om een tabblad van je Chrome-browser via de gratis Google Cast plug-in naar je Chromecast te streamen en vervolgens zie je het op je televisie. Hierdoor wordt het mogelijk om nog veel meer content op je televisie te tonen. Als je Chrome browser het kan weergeven kan je het op je tv zien maar je moet het tabblad wel open laten staan.

cast

Het “casten” van Netflix content via de iOS app naar de Chromecast werkt goed via de gratis Netflix app als je op het Chromecast icoontje klikt. Op dit moment kan Netflix gratis een maand uitproberen via deze link.

code

Remco van USA2YOU laat ons nog weten dat als je een Chromecast besteld meteen ook een Netflix code kan kopen. Op dit moment kunnen ze die al aanbieden voor slechts €9,49. Via de code kan je 3 maanden Netflix kijken. De Amerikaanse Netflix code werkt ook in Nederland maar de initiële invoer van de code moet via de gratis app: tunnelbear VPN.

cast

Wij vonden de Chromecast een leuke tool om web content te casten en voor $35 exclusief verzend- en handelingskosten via USA2YOU.nl is het een leuke manier om niet alleen Neflix films op je televisie te vertonen maar ook YouTube video’s, web content of gewoon muziek. We vragen ons wel af waarom er in de Uitzending Gemist app van de Publieke Omroep en andere Nederlandse On Demand video apps nog geen “cast” icoontje zit ingebouwd.

ico