Review draadloos printen via je iPhone of iPad met de HP Photosmart Premium C310

HP vroeg ons om de HP Photosmart Premium C310 printer te reviewen en om dan vooral de AirPrint functie van de iPhone, vierde generatie iPod touch en de iPad te testen. Dat hebben we afgelopen week regelmatig gedaan. De HP Photosmart Premium is een alles-in-één foto- en documenten inkjet printer waarmee je via AirPrint vanaf een iPhone of iPad eenvoudig documenten of foto’s kan printen.

Aan de voorzijde van de printer zit een touch screen waar je de printer mee kan bedienen en instellen. Via het touch screen heb je ook via WiFi toegang tot een aantal websites waar direct content van geprint kan worden. Als je een iPhone of iPad gebruikt dan komt het touch screen wat ouderwets over vanwege de response tijd en de snelheid van het display. De interface van het display werkt goed als je de standaard functies gebruikt maar als je een geheugenkaartje in de ingebouwde kaartlezer stopt dan duurt het erg lang voordat je de foto’s op het display ziet. Als je vervolgens foto’s wil selecteren om te printen werkt het allemaal erg stroperig. Dat zou HP kunnen verhelpen met een software update maar aangezien de printer al enige tijd te koop is en onze printer was voorzien van de laatste firmware update gaan we er vanuit dat de interface van het touch screen zo blijft. Voordeel van de HP Photosmart Premium C310 en de AirPrint functie is wel dat je het touch screen eigenlijk niet meer nodig hebt nadat je de setup procedure van de printer voor eerste gebruik hebt doorlopen.

Doordat de HP Photosmart Premium C310 en je iDevice zoals de iPad samen zijn verbonden via hezelfde WiFi netwerk is verbinding maken met de printer zeer eenvoudig. Een iPad of een iPhone herkent de printer direct en het afrukken van een document, webpagina, email of een foto werkt zeer eenvoudig. Via het menu kies je de printer, het aantal pagina’s of een selectie, het aantal exemplaren en of er dubbelzijdig afgedrukt moet worden. Als je met je iPhone of iPad buiten het bereik van het WiFi toegangspunt bent dan is het ook mogelijk om via email te printen. Doordat de printer is verbonden met internet en voorzien is van een uniek email adres worden bestanden die je naar dit adres stuurt keurig geprint.

Net als op de iPad is het printen via een iPhone ook zeer eenvoudig. Je kan direct vanuit de meeste apps een document printen. HP heeft ook de gratis universele applicatie HP iPrint Photo 3.0 waarmee je foto’s via AirPrint vanuit de fotobibliotheek van je iDevice kan printen. Voordeel van deze applicatie is dat je een preview van de print te zien krijgt op het scherm van je iDevice en dat je de papiersoort kan selecteren en het formaat van de afbeelding. Als je op print drukt zie je de voortgang van het printen via een statusbalkje op het scherm van je iDevice. De HP Photosmart Premium C310 heeft ook kopieer- en scanfuncties die via de applicatie te gebruiken zijn.

De HP Photosmart Premium C310 print foto’s zeer snel en de kwaliteit is goed. Wat wel opvalt is dat onze testfoto door iTunes geschikt was gemaakt voor weergave op de iPhone en daardoor een lagere resolutie had. Toen we dezelfde foto op hoge resolutie nogmaals via AirPrint vanaf een MacBook Air gingen printen was de kwaliteit aanzienlijk beter. Dat is geen mankement van de printer maar iets waar je wel rekening mee moet houden. De (hoge resolutie) foto’s die we hebben geprint zien er prima uit en hebben een professionele kwaliteit. Foto’s die je via een iDevice zonder de HP applicatie print worden qua formaat direct herkent door de printer en de printer selecteerde automatisch fotopapier van het juiste formaat.

AirPrint werkt bijzonder goed met de HP Photosmart Premium C310, draadloos printen is de nieuwe norm en HP heeft dat samen met Apple erg goed opgelost. Het werkt goed, snel en eenvoudig. Het was echt een verademing om te kunnen printen zonder software, besturingsbestanden en kabels.

Technische specificaties

 • Functies: Kopiëren, Scanner, Dubbelzijdig afdrukken, afdrukken via geheugenkaarten
 • Printertechnologie: Inkjet
 • Inkttanks printer: 5, Zwart, Photo zwart, Cyaan, Magenta, geel
 • Geschikt voor Mac OS X v10.5 of hoger en Windows XP/Vista/7
 • AirPrint via: iPhone, vierde generatie iPod touch en iPad
 • Lengte: 45.5 cm
 • Breedte: 51.0 cm
 • Hoogte: 19.9 cm
 • Gewicht: 7.7 kg
 • Print snelheid zwart: 33 pagina’s per minuut, 11 op hoge resolutie
 • Print snelheid kleur: 32 pagina’s per minuut, 8 op hoge resolutie
 • Print snelheid 10 x 15 foto: 16 seconden
 • Print kwaliteit zwart: 600 x 600 dpi
 • Print kwaliteit kleur: 9600 x 2400 dpi
 • Scanner: Flatbed tot 1200 dpi
 • Kaartlezer: Memory Stick Duo en Secure Digital/Multimediakaart
 • Garantie: 1 jaar op de hardware plus 1 jaar gratis technische ondersteuning

De HP Photosmart Premium C310 heeft een adviesprijs van € 199 maar wij kwamen hem al tegen vanaf: € 136