Review: de Nokia N97 "iPhone killer" versus de iPhone 3GS

De Nokia N97 werd al in december 2008 aangekondigd als een iPhone killer en is sinds kort verkrijgbaar voor een adviesprijs van 654,50 euro. Het is de jongste telg in de N-serie en het zou volgens Nokia de beste mobiele telefoon zijn van 2009. De Nokia N97 is een geavanceerde mobiele computer gericht op internet diensten met multimedia mogelijkheden. Omdat wij voor de geboorte van de iPhone altijd Nokia’s hebben gebruikt (o.a. alle communicators van de 9000 tot de E90) waren we zeer benieuwd of de term iPhone killer juist is. Nokia stelde ons een testexemplaar ter beschikking waarmee we een vergelijking gemaakt hebben.

n97

Design

Qua design lijkt de Nokia N97 op de HTC TyTN II en de HTC Touch Pro2. De N97 heeft een uitschuifbaar qwerty-toetsenbord met een scherm dat je schuin omhoog kan kantelen. Het is de tweede Nokia op de markt met een touchscreen naast de 5800 XpressMusic. De Nokia e-series staan bekend om hun goede kwaliteit en betrouwbaarheid.  Het gewicht van de N97 is goed en het toestel ligt prettig in je hand. De N97 is bijna twee keer zo dik als de iPhone 3GS maar dat komt door het uitschuifbare toetsenbord. Om de N97 te ontgrendelen zit er aan de linkerkant een slider om het toestel te unlocken voor gebruik.

Batterij

Op het toestel zit een Micro USB aansluiting waarmee je via USB je toestel kan opladen of gewoon via de lader. De capaciteit van de accu is 1500 mAh en dat is meer dan de accu van de iPhone 3GS. Die heeft een capaciteit van 1219 mAh. De batterij in de iPhone 3G heeft een capaciteit van 1150 mAh. Voordeel van de Nokia is ook dat de batterij te vervangen is waardoor je geen extra accu packs nodig hebt. Tijdens onze test ging de accu van de Nokia N97 langer mee dan de accu van de iPhone 3GS. Verschil is ongeveer een halve dag meer capaciteit.

Camera

De Nokia N97 heeft een 5 megapixel camera met Xenon flitser. De iPhone 3GS een 3 megapixel camera die ten opzichte van de N97 niet slecht presteert. Om een indicatie te geven van het verschil tussen 5 en 3 megapixels hieronder een voorbeeld van een fot0 genomen met de N97 en de 3GS.

pix

De foto’s van de Nokia N97 hebben een betere kleurverzadiging en zijn ook gedetailleerder.

pixels2

Macro foto’s van de iPhone 3GS zijn net iets beter dan die van de Nokia N97.

pixels3

pixels4

Video

Video is een heel ander verhaal. De Nokia maakt gebruik van een MPEG-4 codec en de iPhone heeft een H.264 Quicktime codec. Beide toestellen nemen video op in VGA kwaliteit met een resolutie van 640 x 480.  Je zou verwachten dat de Nokia N97 vanwege zijn 5 megapixel camera betere video’s maakt maar dat is niet waar. De video’s van de iPhone 3GS zijn net iets beter qua beeldkwaliteit. Of dat aan de MPEG-4 codec ligt weten we niet. Het kan ook aan de processor liggen. De iPhone heeft een 600MHz-processor met 256MB ram en de Nokia een 434MHz processor met 128MB ram. De N97 heeft een zoom functie maar die kan je beter niet gebruiken. Het is een digitale zoom die er niet uitziet. De video functie van beide toestellen is leuk maar meer handig voor als je even geen HD camera bij je hebt. We hebben ook (test) interviews gemaakt met de iPhone 3GS en die zijn redelijk goed. Het audio is te rondom gevoelig maar daar komen de komende tijd voldoende accessoires voor op de markt. Tot die tijd kan je de microfoon van de bijgeleverde headset gebruiken.

Interface

De gebruikersinterface van de Nokia N97 is even wennen. Vooral het scrollen werkt vreemd. Door de iPhone zijn we gewend om via een swipe beweging omlaag of omhoog te scrollen, dat werkt op de N97 heel anders. Je moet je vinger op een plek houden om naar boven of beneden te scrollen. De Nokia N97 heeft een resistive touchscreen en dat werkt toch heel anders dan het capacitive touchscreen van de iPhone 3GS. Met name de multi-touch gebruikersinterface met de pinch functie om in en uit te zoomen missen we op de N97. Bij het openen van bijvoorbeeld een applicatie krijg je vibratie feedback als teken dat je goed “geklikt” hebt. Omdat de Nokia N97 en de iPhone 3GS gebruik maken van een geheel andere gebruikersinterface gaan we dat ook niet vergelijken. Het is gewoon niet te vergelijken met elkaar.

E-Mail

wat ons opviel bij meerdere e-mail accounts is dat de Nokia N97 geen ondersteuning heeft voor HTML opmaak van e-mail. Bij ontvangst van een bericht met opmaak krijg je een weergave van platte text. Een voorbeeld is goed te zien in de onderstaande foto. Het instellen van een e-mail account op de Nokia N97 is omslachtiger ten opzichte van de iPhone 3GS. Om mail handmatig op te halen moet je soms ook meerdere malen bevestigen of de N97 wel verbinding mag maken met de mailbox. Dat is wat onhandig.

mail

Browser

we hebben de browser van de Nokia N97 en de iPhone 3GS met elkaar vergeleken. Qua snelheid zijn ze even snel. Het laden van de internet pagina’s bij meerdere tests gaat bijna even snel via een WiFi verbinding. Via een 3G verbinding zijn de N97 en de 3GS even snel. De Nokia N97 kan websites met flash weergeven en de iPhone 3GS niet. Qua uiterlijk en bediengemak is de iPhone 3GS beter en de weergave van webpagina’s is ook beter. We dachten dat we door het gebruik van de Nokia N97 wel zouden wennen aan de manier van browsen maar dat is niet het geval. We hebben tientallen websites bezocht en vergeleken op de N97 en de 3GS maar de smoothness van de iPhone browser heeft de N97 niet.

Toetsenbord

De Nokia N97 heeft een volledig qwerty toetsenbord. Met je duimen kan je handig een bericht te schrijven. Vreemd is wel dat de spatiebalk rechtsonder op het toetsenbord zit en niet midden onder zoals bij de meeste toetsenborden. Toen we de N97 net een dag getest hadden hebben we een vergelijking gemaakt tussen het onscreen toetsenbord van de iPhone 3GS en de Nokia N97. Toen zat er bijna 10 seconden verschil tussen het tikken van een standaard tekst. Na een week gebruik gaat schrijven van een e-mail op beide toestellen ongeveer even snel.

type

OVI Store

De OVI store bestaat nog niet zo lang maar er is duidelijk te zien dat software ontwikkelaars op dit moment liever software ontwikkelen voor een ander platform. Het principe is hetzelfde als de App Store. Je maakt een account aan en je kan programma’s downloaden. Zoals Qik zonder eerst een jailbreak uit te voeren. Dat is dan weer een voordeel ten opzichte van de App Store.

De N97 heeft een:

 • 5.0 megapixel camera met Carl Zeiss lens
 • ARM 11 434MHz processor
 • 128 megabyte ram geheugen
 • 3.5 inch TFT touchscreen met 16 miljoen kleuren
 • 360 x 640 scherm resolutie
 • Qwerty toetsenbord
 • 32GB geheugen
 • GPS met Nokia Maps 3.0
 • Wi-Fi, Bluetooth en Infrarood
 • Accelerometer en Proximity Sensor
 • microSD kaartjes tot 16GB extern geheugen

Pluspunten Nokia N97

 • De Nokia N97 heeft multitasking. Linksonder op het toestel zit een knopje om te schakelen tussen openstaande applicaties. Dat werkt handig en snel. Je hoeft dus niet zoals met de iPhone het geval is elke keer een applicatie af te sluiten en weer opstarten.
 • Degelijk toestel en betrouwbaar
 • Unlock slider an de zijkant van het toestel
 • indicatie d.m.v knipperend lampje bij binnenkomende berichten
 • Toetsenbord, ondanks dat het op de iPhone bij ons sneller werkt is het wel erg handig.
 • Op het toestel zit standaard 2 jaar garantie en is vaak te repareren op dezelfde dag bij een Nokia Service punt. Bij de iPhone moet je al gauw twee weken wachten.
 • goede accu, twee dagen standby is makkelijk te halen. 1500 mAh batterij
 • 3G ontvangst is beter dan de iPhone 3GS
 • fotokwaliteit van de camera
 • FM zender waarmee je muziek kan zenden naar je FM (auto) radio

Nadelen Nokia N97:

 • OVI store, weinig programma’s en beperkt aantal widgets
 • Symbian besturingssysteem is verouderd
 • Geen capacitive touchscreen

n97 view

Het probleem van de N97 is dat hij alles kan en dat is ook zijn nadeel. Een zakelijke gebruiker zal niet gauw gebruik maken van alle multimedia toepassingen. Foto’s van de N97 zijn erg goed en je kan je digitale compact camera thuis laten. Voor multimedia gebruik zouden wij toch eerder voor een iPhone kiezen. Het toestel is ook bijna 2 keer zo groot als een iPhone en heeft geen flitsend uiterlijk. Voor zakelijk gebruik is de N97 wel erg goed. Mail is betrouwbaar en ook het netwerk ontvangst. Als je tenminste een goede provider kiest. Op plekken waar we met onze iPhone 3G geen 3G bereik hebben heeft de Nokia N97 nog wel ontvangst van het netwerk. De bediening van het toestel blijft nog steeds een pijltjes toets gevoel geven. Het gaat niet heel vlot en het voelt ten opzichte van de iPhone echt alsof je een stuk terug gaat in de tijd. Een technologische sprong achteruit kunnen we wel zeggen. Als je niet beter weet maakt dat natuurlijk niets uit en de gemiddelde zakelijke gebruiker zal hier absoluut geen problemen mee hebben. Wij zijn natuurlijk bevooroordeeld maar een iPhone killer kunnen we de Nokia N97 niet noemen. We willen graag benadrukken dat de Nokia N97 absoluut geen slecht toestel is maar er is een betere.

De Nokia N97 is te koop in wit of zwart voor een adviesprijs van 654,50 euro. Online kwamen wij hem al tegen voor prijzen rond de 500 euro.

bw