Reportage ABC Nightline over werkomstandigheden in iPhone en iPad fabrieken heeft weinig nieuwswaarde

Het is ons natuurlijk niet ontgaan dat  ABC Nightline toestemming heeft gekregen van Apple en Foxconn om een reportage te maken in een Chinese Foxconn fabriek waar Apple iPads en iPhones laat produceren. Mocht het je ontgaan zijn, ABC is de reportage al dagen aan het promoten.

Een reportage die met toestemming en onder toezicht mag worden gemaakt in zo’n fabriek heeft natuurlijk geen enkele journalistieke waarde en daarom hadden we er nog niets over geschreven. De bezoeken van ABC aan de fabrieken van Shenzhen en Chengdu zijn geen reële weergave van de werkelijkheid want als je een fabrieksarbeider gaat interviewen in het bijzijn van het management van Foxconn krijg je natuurlijk niet quotes over de slechte werkomstandigheden op de werkvloer maar gecontroleerde prietpraat dat er niets aan de hand is.

In a three-golf-cart convoy, both Apple and Foxconn reps took us around to a half dozen production lines in Shenzhen and Chengdu, and there were always five to six people with us as we toured the factories and dorms. But aside from suggesting a visit to the counseling center or canteen, they never steered us to interviews and never interrupted.

Het verzoek voor het bezoek aan de fabrieken is vorig jaar al via een videoboodschap gedaan aan Steve Jobs en CEO Tim Cook gaf onlangs toestemming voor een bezoek aan de iPad en iPhone fabrieken in China. Waarschijnlijk om de toenemende stroom kritiek op Foxconn en daarmee ook op Apple in de hand te houden.

Apple promised complete access, no dog-and-pony, no Potemkin Village, but they denied my repeated requests to interview Apple CEO Tim Cook or the senior vice president of industrial design, Jony Ive.

De reportage van Bill Weir is morgen te zien bij ABC Nightline. Mochten daar toch nog bijzonderheden uitkomen dan lees je dat op MobileMac.

We zien aan de andere kant ook dat Tim Cook alles op alles zet om de kritiek op Foxconn en daarmee ook op Apple om te buigen. Zo doet de Fair Labor Association (FLA) inmiddels onderzoek in opdracht van Apple om op die manier  transparanter te zijn naar de buitenwereld. Auret van Heerden de CEO van de FLA wist bij de start van het onderzoek al te melden dat de werkomstandigheden boven de gemiddelde Chinese standaard liggen maar na meerdere bezoeken aan de fabrieken stelt hij zijn eerste prognose al weer bij:

“We’re finding tons of issues, i believe we’re going to see some very significant announcements in the near future.”

Van Heerden wil de eerste bevindingen niet toelichten maar komt binnenkort met een verslag.

Heather White is verbonden aan de Harvard Universiteit en tevens oprichter van Verite een andere waakhond met betrekking tot de arbeidsomstandigheden. Zij weet te melden dat je het onderzoek van de FLA vooral met een korreltje zout moet nemen. De FLA gaat met 30 medewerkers 35.000 Foxconn arbeiders op de werkvloer ondervragen en dat is volgens haar precies de plek waar de medewerkers niet gaan zeggen wat ze echt vinden.

“It’s very hard to get people to speak openly about very serious issues”

Als je wil weten hoe het echt zit moet je de medewerkers thuis interviewen en niet op de werkvloer volgens White en dat is ook precies de reden waarom wij geen aandacht besteden aan de reportage van ABC Nightline. Wij hechten meer waarde aan dit soort berichten, die voor ons echte nieuwswaarde hebben.

De enige reportage die we tot nu toe hebben gezien met enige nieuwswaarde is de reportage van Wouter Zwart van de NOS. Hij sprak met medewerkers van fabrieken die in opdracht van Apple mensen misbruiken. Opmerkelijk is ook dat de Nieuwsuur reportage al weer een jaar oud is en we nog steeds over dezelfde problemen praten.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=Ut29KzXBG4Q’]