Rapport van Apple over vijftienjarige Chinezen die iPads maken

Apple heeft wederom een Supplier Responsibility Progress Report 2010 uitgebracht waar ze verantwoording afleggen hoe ze met de leveranciers omgaan en met het personeel in de fabrieken. In het rapport staat dat de vijftienjarige Chinezen die nu jouw iPhone of iPad in elkaar staan te schroeven nog steeds te weinig betaald krijgen en dat ze daarnaast werkweken hebben van meer dan 60 uur.

35% van de fabrieken waar Apple producten worden gemaakt hanteren geen loonwetten en meer dan de helft (54%) hanteert geen arbeidstijden. Apple presenteert zich als groen bedrijf maar bij de productie in China maken ze zich niet druk over milieuvoorschriften. 43% van de fabrieken lapt deze voorschriften aan zijn laars.

In het rapport staat een verwijzing naar drie fabrieken waar vijftienjarige Chinezen bezig waren met de productie van Apple producten. Apple voerde steekproeven uit op 102 locaties

Apple heeft een gedragscode, de Apple Supplier Code of Conduct met voorschriften over de arbeidsomstandigheden van werknemers zo wil Apple misstanden in Chinese fabrieken tegen gaan. Sinds 2006 is Apple fabrieken aan het monitoren en zijn er 400 mensen aangetrokken die de werk omstandigheden van werknemers in fabrieken in de gaten houden. Daarnaast zijn er op de werkvloer 27.000 medewerkers geschoold om zo de sociale rechten van werknemers beter te beschermen.

Het loon voor een beginnende werknemer in de Foxconn (iPhone) fabriek in China is 84 euro per maand. Dat bedrag voldoet aan de wettelijke eisen maar is niet genoeg om van te leven. De werkweken zijn langer dan 60 uur  en de Foxconn iPhone fabriek maakt steeds vaker gebruik van uitzendkrachten om de kosten laag te houden.

Het volledige rapport is via deze link te lezen.