Radio reporter ruilt professionele apparatuur in voor iPhone 4

Dat sommige radio verslaggevers hun reportages opnemen met een iPhone is niet echt bijzonder meer maar een radio verslaggever die zijn professionele apparatuur volledig heeft ingeruild voor een iPhone 4 waren we nog niet tegengekomen. Neal Augenstein werkt voor WTOP in Washington en gebruikt alleen nog maar een iPhone 4 voor zijn reportages. De audio-registratie en montage doet hij via de applicatie VC Audio Pro van VeriCorder. Doordat hij zijn workflow volledig kan doen op zijn iPhone 4 kan hij een verslag wat normaal 30 minuten werk kost nu in 10 minuten monteren en versturen naar het radio station.

Toen Augenstein zijn iPhone reports begon met een iPhone 3GS gebruikte hij de Blue Microfoon Mikey maar die werkt helaas niet meer met zijn iPhone 4. Hij heeft veel getest met andere compacte microfoons maar de audio kwaliteit was niet voldoende en uiteindelijk bleek dat de ingebouwde microfoon van de iPhone 4 voor de meeste situaties goed genoeg is.

Naast audio maakt Augenstein ook wel eens een video verslag en omdat je voor video de microfoon wegdraait van het onderwerp heeft hij geëxperimenteerd met de JK Audio BlueDriver-F3 via Bluetooth maar deze oplossing is nogal kostbaar ($200) en de microfoon mute de standaard microfoon van de iPhone 4 niet waardoor je omgevingsgeluid blijft horen.

De enige manier om echt goed audio op te nemen is om gebruik te maken van een XLR adapter kabel die je aansluit op de hoofdtelefoon ingang van de iPhone 4.

Voor live-verslaggeving heeft Augenstein getest met twee mobiele voice-over-IP (VoIP) apps Report-IT Live en Media5-fone. De apps hebben allebei een ontvanger nodig op de redactie die een paar duizend dollar kosten en blijken daarnaast ook nog eens zeer onbetrouwbaar te zijn. Skype via een WiFi hotspot blijkt nog het meest betrouwbaar en klinkt bijna net zo goed als de duurdere apps.

Augenstein geeft toe dat iPhone-only reporting nog in de kinderschoenen staat maar dat het monteren van audio perfect werkt op een iPhone. De geluidkwaliteit van de ingebouwde microfoon van de iPhone 4 is voor 92% van het werk net zo goed als professionele apparatuur. Voor registratie van persconferenties gebruikt Augenstein zijn iPhone 4 in een microfoon standaard met wat foam en voor aantekeningen gebruik hij een iPad.

Neal Augenstein is de “eerste” Amerikaanse radio reporter die al zijn reportages opneemt met een iPhone en werkt regelmatig ook voor CBS News radio.

Bron: PBS