PvdA boos op Apple

Mooi voorbeeld van de samenwerking tussen de EU en het Nederlandse parlement. Gisteren is bekend geworden dat de EU al werkt aan voip wetgeving. Vandaag pleit Tweede Kamerlid Martijn van Dam van de PvdA hier ook voor. 

De Apple iPhone-versie van het gratis VoIP-pakket Skype moet in Nederland ook via het reguliere 3G-netwerk kunnen worden gebruikt. Dit stelt PvdA Tweede Kamerlid Martijn van Dam. Op dit moment kan in ons land slechts via een WiFi-connectie op de iPhone worden ‘geskyped’.

Tweede Kamerlid Van Dam heeft bij partijgenoot staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken om opheldering gevraagd over de ‘blokkade’ van Skype op het reguliere 3G-netwerk. Het PvdA-lid meent dat de bewindsman zonodig via de Consumentenautoriteit moet zorgen voor een volledig functiorende Skype-client voor de iPhone. Ook zou een gang naar eurocommissaris Viviane Reding tot de mogelijkheden moeten behoren, aldus Van Dam.

De boosdoener in het verhaal is Apple. De fabrikant laat niet toe dat er via het 3G-netwerk met de Skype-software wordt gebeld. Skype heeft daarom die functionaliteit uit zijn iPhone-client weggelaten. T-Mobile Nederland heeft geen problemen met het gebruik van Skype op de iPhone. 

Eurocommissaris Viviane Reding werkt inmiddels al aan regels die verbieden dat telecomproviders voip-toepassingen over 3g-netwerken tegenhouden. Aanleiding is het verbod in Duitsland voor het gebruik van Skype op de iPhone.

Via: ANP

169