Push Notification komt met Snow Leopard

Apple heeft al een licentie van Microsoft gekocht om gebruik te kunnen maken van het ActiveSync Exchange Server protocol voor de iPhone maar dat kost waarschijnlijk veel geld en daarom is Apple een eigen Push Notification Server aan het bouwen voor push diensten op de iPhone en het nieuwe Mac OS X besturingssysteem Snow Leopard.

Sinds iPhone firmware versie 2.0 is het mogelijk om gebruik te maken van Exchange Active Sync en in september 2008 kondigde Apple aan dat er snel Push Notification Services bij zou komen. Tot op heden is dat nog niet gelukt.

Door middel van push diensten komen berichten direct aan bij de gebruiker. De berichten worden bij aankomst op de server direct doorgestuurd naar de iPhone. Daarvoor heb je wel een mail account nodig met Exchange ondersteuning. Vooral zakelijke gebruikers maken gebruik van de push functie. Het voordeel van de push functie is ook dat de iPhone niet steeds moet zoeken naar nieuwe berichten op de server maar de server stuurt de informatie naar de iPhone.

Apple gebruikt voor MobileMe al een eigen push service waar je mail, agenda en contacten mee kan synchroniseren. Na de indroductie gaf de nieuwe service grote problemen doordat gebruikers mail kwijt raakten en soms hele adresboek gegevens. Inmiddels werkt de service goed.

Vorig jaar introduceerde Apple een Push Notification Server (PSN), niet alleen geschikt voor mail, contacten en agenda syncronisatie maar ook voor berichten van sociale netwerken zoals Twitter. Zo kan je door middel van een Push functie zien of je nieuwe Twitter berichten hebt. In het icoontje van de applicatie verschijnt een rond bolletje met het aantal berichten die je ontvangen hebt.

Het voordeel van PSN van Apple is ook dat ze werken met open standaarden waardoor er toegang mogelijk is door meerdere partijen. Dat is waarschijnlijk ook de rede van uitstel sinds september 2008 maar de release van Snow Leopard gaat ook voor iPhone eigenaren mooi nieuws opleveren en een nieuwe Push Notification Server.

Bron: AppleInsider