Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen live op je iPhone

De NOS uitzending van Prinsjesdag is morgen via het themakanaal Politiek 24 live te volgen op een iPhone. Om dit te zien ga je naar m.nos.nl waarna je via een klik op een banner de uitzending kan volgen. Dat meldde Roeland Stekelenburg, hoofd nieuwe media van de NOS afgelopen zaterdag in een uitzending van TROS Radio Online. Stekelenburg voegde er aan toe dat er op dit moment een doorbraak is van mobiele live video en On Demand. Het is wel een extra belasting voor de NOS servers maar vooral ook voor T-Mobile die al door het succes van de iPhone te maken heeft met een enorme toename van het dataverkeer op het netwerk.

pdag

De Prinsjesdag uitzending begint om 12:30 uur. Rond 12.50 uur begint de rijtoer naar de Ridderzaal, waar koningin Beatrix de Troonrede vanaf 13.10 uur zal voorlezen. Rond 13.55 uur vertrekt het gezelschap weer richting Paleis Noordeinde waar rond 14.15 uur de traditionele balkonscène plaatsvindt. Hierna volgen toelichtingen en reacties op de Troonrede van ministers, volksvertegenwoordigers en maatschappelijke organisaties. Om 15.00 uur biedt minister Bos van Financiën het koffertje met de Miljoenennota aan. Aansluitend komen verschillende bewindslieden aan het woord om toelichting te geven op de plannen met minister-president Balkenende en minister Bos van Financiën. Aan het eind van de uitzending is er een slotdebat. Onder leiding van Ferry Mingelen debatteren de fractievoorzitters van PvdA, CDA, CU, VVD, SP en PVV over de plannen van het kabinet.

pdag3

Naast de Prinsjesdag uitzending zijn op woensdag en donderdag ook de Algemene Politieke Beschouwingen live te volgen via de iPhone. De Algemene Beschouwingen beginnen op beide dagen om 10:15 uur. Woensdag is de eerste termijn van de Tweede Kamer en donderdag is het Kabinet aan het woord. Daarna is de tweede termijn van de Kamer die traditioneel tot in de kleine uurtjes zal doorgaan.

Zowel de Tweede Kamerleden als bewindslieden in vak K (het deel waar de ministers en staatssecretarissen zitten) zijn woensdag en donderdag live op een iPhone te volgen via m.nos.nl. Van Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet mogen ministers en Kamerleden tijdens Kamerdebatten niet meer twitteren. Het is nog wel toegestaan om te Blackberryen of te sms’en. Of de bewindslieden en de Kamerleden wel mogen kijken naar de live stream van Politiek 24 via een iPhone is onduidelijk.

pdag2

De Prinsjesdag uitzending begint morgen om 12:30 uur, de Algemene Politieke Beschouwingen beginnen op woensdag en donderdag om 10:15 uur en zijn live te volgen via de mobiele website van de NOS: m.nos.nl Actuele informatie over de uitzendingen via twitter en de website van Politiek 24.