Politie volgt iPad boefjes per auto en helicopter en lost schoten om ontvreemde iPad terug te krijgen

Het moet voor inwoners van Dordrecht een veilig gevoel zijn dat als boefjes je iPad stelen de Dortse politie je iPad niet alleen per auto volgt maar ook met met een politiehelicopter en zelfs gaat schieten om je iPad terug te krijgen. Daar kan de Zoek mijn iPhone applicatie natuurlijk niet tegenop maar wij vragen ons ook af van wie de ontvreemde iPad was. Dat moet vast wel iemand zijn geweest die een hoge zorgpremie moet gaan betalen?

Bij een beroving in het centrum van Dordrecht op zaterdagavond 3 november is een iPad meegenomen. Na de melding zette de politie daarop de achtervolging in per auto en met een politiehelicopter. De verdachten in de leeftijd van 16, 18, 19 en 20 jaar gingen er in een personenauto vandoor. De politie zette meteen de achtervolging in via de A16, A4 en de A15 en de auto van de boefjes kwam uiteindelijk tot stilstand bij een parkeergarage in Hoogvliet. Tijdens de achtervolging werd de auto vanuit de lucht gevolgd door een politiehelicopter. Twee inzittenden van de auto konden meteen worden aangehouden. De twee andere inzittenden gingen er lopend vandoor. Agenten losten schoten en daarbij raakte niemand gewond. De andere 2 verdachten zijn kort daarna ook aangehouden. De gestolen iPad trof de politie in de auto aan.

Het klinkt buitenproportioneel maar onlangs lag justitie ook onder vuur omdat getraceerde gestolen iPads via de  Zoek mijn iPhone applicatie niet via huiszoeking mochten worden terugbezorgd aan de rechtmatige eigenaar van het Openbaar Ministerie. Dit heeft vooral te maken dat met huiszoeking de privacy van de daders te veel geschonden zou worden en dat de exacte locatie vaak niet 100% duidelijk is. Voor straatroof wat van toepassing is op het bovenstaande voorbeeld zijn andere regels van toepassing.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie lanceerde onlangs de website Hier waak ik via de website kan je applicaties downloaden die je smartphone maar ook je iPad kunnen traceren. Daarbij moet de campagne ‘Straatroof is Triest’ jongeren bewustmaken van de gevolgen van straatroof voor dader en slachtoffer. Jongeren blijken namelijk relatief vaak slachtoffer te zijn van straatroven, waarbij de daders het veelal voorzien hebben op smartphones.