Opera Mini voor de iPhone is bijna af

Wired kreeg vandaag een preview van de Opera Mini browser voor de iPhone te zien op het Mobile World Congress. De eerste indruk is dat de browser zeer snel is, het bladeren door webpagina’s gaat zeer vloeiend en de interface van de Opera applicatie werkt ook prima. Opera heeft de browser geschikt gemaak voor de iPhone maar er zit geen pinch-to-zoom functie in.

Het werkt maar de vraag is nu of Opera langs het goedkeuringsproces van Apple komt. Dit omdat de Opera browser de functionaliteit van de Safari browser zou kunnen overnemen en dat mag niet van Apple.

Phillip Grønvold van Opera denkt dat zijn browser wel een kans maakt:

“De compressie technologie van de Opera browser is beter dan de standaard Safari browser omdat het rijk opgemaakte websites niet eerst moet gaan renderen. De Safari browser doet dat wel. De Opera browser maakt gebruik van een eigen binaire weergave van de website en laat eigenlijk geen HTML zien.”

Dit verschil tussen de twee browsers maakt de Opera browser uniek en geen kopie van de bestaande Safari browser van Apple en dus kan de browser gewoon worden toegelaten tot de App Store volgens Grønvold.

Grønvold geeft ook aan dat hij de Opera Mini browser voor de iPhone zou kunnen laten “lekken” naar het jailbreak circuit maar hij wil graag de normale weg bewandelen om goedkeuring te krijgen om de Opera browser in de App Store te krijgen. Hoe lang dat nog gaat duren weet Grønvold niet maar de Opera Mini beta die vandaag te zien was op het Mobile World Congress in Barcelona is zo goed als klaar voor release via de App Store.

Onlangs verscheen nog de gratis iDroid Mini Browser in de App Store van een kleine onafhankelijke software ontwikkelaar maar als je als browser leverancier groter bent dan is het lastig om door Apple’s goedkeuringsproces te komen. Ook Mozilla heeft plannen gehad om Firefox in de App Store te lanceren.