Openbaar Ministerie buigt zich over mogelijk misbruik van DPI door Vodafone en KPN

Zoals we eerder al op 12 mei al schreven is Deep Packet Inspection (DPI) strafbaar:

het ongevraagd gegevens gebruiken van abonnees is strafbaar, feit is dat het aftappen van gegevens bij wet verboden is. Of je ze nu leest of niet.

Vodafone en KPN maken gebruik van deze technlogie om het dataverkeer in kaart te brengen. Vermoedelijk minder ernstig dan eerst gedacht maar DPI staat wettelijk wel gelijk aan afluisteren. Op verzoek van Maxime Verhagen van Economische Zaken is het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie een oriënterend onderzoek gestart naar de mogelijk strafbare toepassing van de DPI-techniek door telecomproviders.

Dit blijkt uit de beantwoording van een aantal vragen van Kamerleden door Maxime Verhagen die de mogelijke schending van de privacy nog eens toelicht:

Net als bij de bezorging van post mogen telecomproviders niet zomaar in elektronische berichten of het internetverkeer kijken. De privacy is grondwettelijk gegarandeerd. Een postbode moet natuurlijk kunnen zien aan wie een pakket is gericht en bijvoorbeeld hoe groot het is, maar de postbode mag niet zomaar in het pakket kijken. Dat zelfde geldt bij de DPI-techniek en bij het in goede banen leiden van het internetverkeer. De inhoud bekijken is alleen in uitzonderlijke gevallen zoals voor politieonderzoek mogelijk. Maar ook dan zijn er allerlei strenge waarborgen om de privacy te garanderen.

De OPTA doet momenteel ook onderzoek naar mogelijk misbruik van DPI door de telecomproviders. De OPTA bekijkt samen met het College Bescherming Persoonsgegevens of de privacy en andere wettelijke regels geschonden zijn. De telecomproviders benadrukken dat ze niet naar de inhoud van de gegevens hebben gekeken. Vodafone gebruikt het vooral om verkeersstromen op het netwerk in de gaten te houden. Als de vraag ineens enorm toeneemt kunnen ze de capaciteit van het netwerk beter managen. Naast het bewaken van de capaciteit van het netwerk gebruiken de providers het ook om te kijken of abonnees gebruik maken van diensten die niet zijn toegestaan op het netwerk. T-Mobile maakt geen gebruik van DPI.