Onjuist fotobewijs in Samsung rechtszaak is een beetje dom van Apple maar geen halszaak

Het bericht van de afgelopen week dat Apple bij de aanklacht bij een rechtbank in Duitsland en Nederland gemanipuleerd fotobewijs heeft aangevoerd zal ongetwijfeld op 15 september ter sprake komen op de rechtszaak in Nederland maar ook in bij het hoger beroep in Duitsland wat op 25 augustus dient. Ruud van der Velden, advocaat bij het internationale advocatenkantoor Hogan Lovells is specialist in octrooirecht en volgt de zaak op de voet. Hij legt aan Nu.nl uit waarom de Duitse rechter het Europese importverbod heeft beperkt tot Duitsland:

“De zaak in Duitsland gaat niet om octrooien, maar is door Apple aangespannen op basis van de gemeenschapsmodellenverordening. De modelrechten zien op het uiterlijk van apparaten. De octrooien gaan over de software en meer technische kant.De gemeenschapsmodellenverordening biedt de Duitse rechter geen basis voor het opleggen van een Europees verbod op verzoek van een Amerikaanse vennootschap jegens een bedrijf in Korea. Die bevoegdheid heeft de Duitse rechter alleen jegens de Duitse vennootschap van Samsung”.

Van der Velden verwacht dat Apple op 25 augustus opnieuw een Europees importverbod zal afdwingen:

“Een eventuele mogelijkheid is wellicht te vinden in een creatieve interpretatie van de gemeenschapsmodellenverordening, Duits nationaal procesrecht of de EEX-verordening. Dat is een verordening die de bevoegdheden van rechters in Europa regelt. Samsung zal uiteraard beargumenteren dat de Duitse rechter alleen iets kan zeggen over Duitsland”.

Zoals wij vrijdag al schreven verwacht van der Velden geen problemen met betrekking tot het onjuiste fotobewijs:

“Samsung zal het belangrijk maken, maar de rechter kan zich baseren op overig fotobewijs. De foutieve afbeelding is namelijk niet de enige in de aanklacht. Ik neem aan dat de rechter wel aan Apple zal vragen hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ik hoop voor Apple dat ze dan een goed antwoord hebben en dat het om een oprechte fout gaat.”