Onderzoek: je moet een iPhone niet tegen je oor houden tijdens het bellen

In de gebruiksaanwijzing van de iPhone staat dat je een iPhone niet dichter bij je hoofd mag houden dan 1 centimeter. Deze tekst was inspiratie voor een boek wat geschreven is door epidemioloog Devra Davis, werkzaam aan de universiteit van Pittsburgh. In haar boek met de titel Disconnect waarschuwt ze voor de mogelijk schadelijke straling van mobiele telefoons.

thermografische foto. Links normaal rechts na 15 minuten bellen. Rood kan schade veroorzaken op lange termijn.

Davis merkte op dat fabrikanten van mobiele telefoons zoals Apple en RIM het advies geven om mobiele telefoons niet direct tegen het oor te houden tijdens het bellen. Apple geeft het advies om 1 centimeter afstand te houden en de fabrikant van de BlackBerry RIM 2,5 centimeter. Door dat advies is Davis er niet van overtuigd dat de straling van mobiele telefoons niet schadelijk is. Volgens Davis is er een stijging te zien van hersentumoren in de leeftijdsgroep van twintig tot dertig jaar en heeft onderzoek aangetoond dat straling met lage energie cellen kan beschadigen. Vooral kinderen, en dat hebben we al eerder gelezen bij ander wetenschappelijk onderzoek zijn extra vatbaar voor de straling van GSM’s. De hersenen zijn nog niet volgroeid en ze hebben een dunnere schedel.

Volgens de Federal Communications Commission, FCC is de beste manier om straling te voorkomen niet een smartphone met een lagere SAR waarde maar de wijze waarop je de telefoon vasthoudt: “away from the head or body.”

Ook uit niet wetenschappelijk onderzoek bleek al eerder dat bellen met een gsm niet zo best voor je is. 1 ei en twee gsm’s. De 2 GSM’s waren 65 minuten met elkaar in gesprek. De eerste 15 minuten gebeurde er niets met het ei Na 25 minuten was het ei heet aan het worden en na 45 minuten was het ei zacht gekookt en na 65 minuten was het ei hard gekookt.

Bron: New York Times